Stigle su novosti za školu na daljinu. Učenici od prvog do četvrtog razreda neće imati usmene ispite, viši razredi tek rijetko, pismena provjera znanja nije nužna, a ima toga još. Puno je toga nejasno i učiteljima i učenicima. Nervoza je oko upisa u škole, državne mature - što će biti s tim? Više o svemu u Dnevniku Nove TV govorila je resorna ministrica Blaženka Divjak.


Što više vrijeme odmiče, više je nervoze, posebno kod maturanata. Reporterka Dnevnika Nove TV Sanja Vištica o obrazovanju, školi na daljinu i predstojećoj maturi razgovarala je s resornom ministricom Blaženkom Divjak.

Vezani članci Stipe Pavičić, otac učenice OŠ Bukovac Roditelji u Zagrebu u strahu zbog povratka djece u školu: "Jučer je tu bio potres. Zidovi škole doslovce su škripali..." Blaženka Divjak Divjak i Plenković složni: "Bez straha i bojazni pošaljite djecu u školu", "Ne vidim što bi trebalo priječiti roditelje i đake"

Osvrnuvši se na današnje preporuke, po kojima gotovo da neće biti ispita, ministrica je kazala kako je obvezujuće za svakog učitelja da brine o dobrobiti svakog pojedinog djeteta te da naglasak ne smije biti na ocjenjivanju i testiranju. Navela je kako će učenici dobiti dvije ocjene, jednu za aktivnost i drugu za uspješnost u ispunjavanju zadataka, odnosno za sve što potiče i omogućuje kreativnost. Nastavnik to mora procijeniti.

Što se tiče datuma i opsega državne mature, kazala je kako će termin ovisiti o mišljenju stručnjaka, odnosno nacionalnog stožera. "Postoji nekoliko scenarija, zasad imamo onaj da će matura biti u 6. mjesecu. Hoće li se to i provesti, ovisi o epidemiološkoj situaciji", kazala je Divjak. Dodala je i kako će učenici online pisati esej, "da vidimo koje su nam mogućnosti i da učenici vide koliko su spremni". Ministrica je potvrdila i kako bi na maturi trebalo biti cjelokupno gradivo iz 4. razreda: "Online nastava ima potpunu pokrivenost gradiva, ali testovi nisu u kamenu klesani, vidjet ćemo kakva će biti situacija".

Upisi u 1. razred zasad su odgođeni, a oni u srednje škole ionako se provode online, kazala je Divjak. "Sve ocjene će biti na vrijeme. Zato i dajemo sve ove preporuke, da ništa ne bude sporno", istaknula je ministrica. Vezano uz mogućnost da se zbog krize učiteljima ne isplati dodatak koji su tražili štrajkom, kazala je: "Imperativ je da socijalni partneri i Vlada sjednu za stol i da se o tome razgovara. U tom smjeru je išao i zadnji sastanak Gospodarsko-socijalnog vijeća. Sve opcije su na stolu".

Neki se nastavnici pitaju trebaju li centru za socialnu skrb prijaviti ako se dijete ne uključuje u online nastavu. "Jednako kao i u školi, treba vidjeti je li učeniku potrebna pomoć, je li kod njega sve u redu. Ako se ne može doći ni do učenika ni do roditelja, zasigurno da treba obavijestiti nadležne institucije."

Što se tiče niza škola oštećenih u potresu, kazala je kako je obveza osnivača da skrbi o njihovom održavanju i sanaciji. Jednaku je poruku poslala i zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću i dodala: "Sreća je u nesreći bila što smo sada u online nastavi". 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr