Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pred kraj polugodišta

Prvi dan online nastave prošao glatko, zadovoljni učenici, roditelji, ali i struka: "Sada je puno bolje, puno smo naučili iz iskustva iz proljeća"

Nakon što su sve županije odlučile prijeći na online model nastave za srednju školu, sve je manje i osnovnoškolaca koji će kraj polugodišta dočekati u školskim klupama.

U pidžami na nastavu. Umjesto u klupama, Maro gradivo šestog razreda od danas prati s kauča.

Pročitajte i ovo Igor Vidić, brat blizanac nultog pacijenta U Hrvatskoj Nulti COVID-19 pacijent prije četiri godine pod rotirkama odveden u bolnicu: "Traumatično iskustvo gdje se preko noći okrenuo svakodnevni život" Slika nije dostupna Cirkuliraju podvarijante Hrvatska na udaru novog vala koronavirusa: Gdje je najviše zaraženih, kad će vrhunac i hoće li se vraćati COVID potvrde?

"I dalje nije to kao u školi jer se ne možemo javiti više od jednom, ne možemo si posuđivati, ali bolje je, komuniciramo putem poruka ili video poziva. Nije da nam daju samo zadatke kao prošle godine i moramo se dići u realnom vremenu", kaže Marko Koroman, učenik 6. razreda.

Drugi val online nastave lakše pada i roditeljima.

"Navikli smo se i jedan i drugi, u prvom je bilo dramatično. To je bio totalni kaos. Trenutno je sve u redu i nadam se da će mi to biti božićni poklon da se ne nerviram oko te škole", kaže Lara Bagar, Marova majka.

Takvom poklonu zasigurno bi se obradovali i nastavnici. Sve srednje škole od danas nastavu održavaju na daljinu. Profesor povijesti i filozofije Andrija Lovrić odlučio je nastavu održavati iz škole.

"Radim 33 godine, dolazim svaki dan u školu, a zašto ne doći kad imam ovakvu situaciju, osjećam se sigurnije, bolje, imam sve što mi treba, a mislim da je učenicima draže ako znaju da sam ja u školi", kaže Andrija Lovrić, prof. povijesti i filozofije u 1. gimnaziji u Zagrebu.

Nastava u realnom vremenu je poželjna, a hoće li je učitelji održavati iz škole ili od kuće - odluka je ravnatelja, poručuje ministar Fuchs. A na daljinu su i viši razredi osnovne škole u Istarskoj, Primorsko-goranskoj, Međimurskoj, Varaždinskoj županiji.

Od sutra kreću i škole kojima je osnivač Vukovarsko-srijemska županija. U Zagrebačkoj županiji od srijede će online nastavu pratiti svi razredi škola kojima je osnivač županija, a ista se odluka preporučuje i gradskim školama. Svi bi se učenici u škole trebali vratiti tek 18. siječnja.

"Ja se nadam da će se ona do tada značajno poboljšati i da će se učenici moći vratiti u razrede jer nema, tko god, šta god pričali, nema alternative poučavanju licem u lice. Možemo imati najsuvremeniju tehniku, alate", kaže ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs.

Isto to trebale bi koristiti i svi oni koji planiraju srednjoškolce pripremati za državnu maturu.

"Škole stranih jezika i ostale privatne institucije koje izvode neke oblike nastave, a nisu osnovne ili srednje škole, ta nastava treba ići online. To vam je od samog početka, a hoće li oni to moći ovisi da li će ta mjera biti ukinuta ili ne", kaže Fuchs.

S obzirom na dnevnu statistiku - zimskim pripremama uživo ne treba se nadati.

"Puno se naučilo iz iskustva s prvim valom"

Danas je na online nastavi bilo 140.000 srednjoškolaca, ali i neki osnovnoškolci. Situaciju u školama prati reporterka Dnevnika Nove TV Martina Bolšec Oblak koja je razgovarala sa Suzanom Hitrec iz Udruge hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja.

Kako je prošao prvi dan online nastave za srednjoškolce i druge učenike, Hitrec kaže kako nije bilo problema. 

"Za prvi dan svi su rekli da je sve bilo bez očekivanih poteškoća, sve je prošlo glatko i tome se veselimo. Sve je išlo u realnom vremenu, po stvarnom rasporedu sati“, kaže dodajući kako je u njezinoj školi većina profesora radila od kuće, a manji dio iz škola.

"Svakako bih preporučila da svaka škola odnosno nastavnik odluči prema svojim mogućnostima, ako ima uvjete za rad od kuće, nepotrebno se onda izlagati se javnom prijevozu. Ako su uvjeti bolji u školi, može se i iz škole, škola je uvijek otvorena“, kaže.

Zaključuje kako se puno naučilo od proljeća kada su se na funkcioniranje online škole žalili učenici, ali i nastavnici.

"Naravno da smo nešto naučili, mi u školama zaista cjeloživotno učimo. Puno toga se promijenilo u odnosu na prvi val. Ima puno manje zadaća, ne radi se 24 sata, ne postavljaju se materijali u bilo koje doba dana, većina sada radi u realnom vremenu, drugačije se rade provjere jer smo vidjeli da su nepouzdane na onaj način na koji se do sada radilo. Već i u ovom prvom danu i učenici i nastavnici kažu da je ovo puno bolje i učinkovitije i da smo nešto naučili iz iskustva iz proljeća", kaže Hitrec.

Ipak, praktični dijelovi nastave u ovom trenutku su nemogući.

"U nekim strukama prakse ima, negdje kod poslodavaca, negdje u školi, ali ima strukovnih područja u kojem nije sada moguća praksa, poput zdravstvenih i ugostiteljskih škola. Osam je dana do krajka polugodišta i nadamo se da se neće puno izgubiti i da će se moći nadoknaditi u drugom polugodištu", kaže.

O zamjenama koronavirusom zaraženih nastavnika, Suzana Hitrec kaže kako je i inače jako teško naći zamjenu.

"Izgleda da malo tko želi raditi u školi, osim onog tko je motiviran, osobito za nastavnike iz STEM područja ili strukovnih predmeta, a onda i skoro i iz svih drugih predmeta. Tako da se snalazimo na sve moguće načine, osobito kada se radi o kratkotrajnim zamjenama. Treba mijenjati položaj nastavnika i učiniti to privlačnijim zanimanjem", zaključuje Suzana Hitrec.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene