Cjepivo protiv koronavirusa kompanije AstraZeneca
Cjepivo protiv koronavirusa kompanije AstraZeneca Foto: DPA/PIXSELL

Nakon što je Ministarstvo zdravstva danas potvrdilo kako su u Hrvatskoj zabilježeni prvi slučajevi britanskog soja koronavirusa, iz istog su ministarstva poslali i priopćenje vezano uz cijepljenje, u kojem naglašavaju kako sva odobrena cjepiva u Hrvatskoj nemaju ograničenja primjene.


Iz Ministarstva napominju kako je počela nova faza cijepljenja u kojoj se cijepe osobe starije životne dobi i kronični bolesnici te naglašavaju kako "sva registrirana cjepiva nemaju gornju dobnu granicu ograničenja i štite gotovo 100 % od teških oblika COVID-19 i smrtnih ishoda".

Vezani članci Testiranje na koronavirus - 1 Pristižu izvješća lokalnih stožera: Zasad dvije županije bez novozaraženih Ljubljana, ilustracija Susjedi proglasili kraj epidemije: "Za nama je teška godina i pol, ali još nismo prošli kroz cilj"

"To je posebno znakovito za starije građane i ostale ugrožene skupine koji dodatno razmišljaju o tome koje cjepivo odabrati. Temeljem svih dostupnih informacija na službenim stranicama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Ministarstva zdravstva, jasan je stav struke da je najbolje cjepivo ono kojim se najprije možemo cijepiti. Kada je prioritet spasiti život i spriječiti širenje zaraze virusom SARS-CoV-2, nema mjesta kalkuliranju o postotku razvoja blagih simptoma u slučaju zaraze", poručuju iz Ministarstva.

Iz ministarstva poručuju kako provedbu koordiniraju županijski zavodi za javno zdravstvo koji u svakoj pojedinoj županiji određuju lokacije za cijepljenje od punktova do ordinacija obiteljske medicine.

"Jedna od važnijih karika u tom lancu su liječnici obiteljske medicine, kojima se redovito šalju sve raspoložive informacije vezane za plan i faze cijepljenje protiv bolesti COVID-19 putem CEZIH-a, a one su objavljene i na mrežnim stranicama Ministarstva zdravstva i HZJZ-a.

Zainteresirani građani, osim nadležnog liječnika obiteljske medicine, imat će na raspolaganju digitalnu platformu putem koje će moći osigurati termin cijepljenja ustupanjem osobnih podataka ili putem pozivnog centra županijskih zavoda za javno zdravstvo", kažu u ministarstvu.

Dodatne informacije o novom cjepivu Astrazeneca dostupne su na poveznici na mrežnim stranicama HZJZ-a: bit.ly/AstraZeneca_cjepivo