Cjepivo AstraZenece
Cjepivo AstraZenece Foto: Afp

Norveška je povukla cjepivo AstraZenece iz svog programa cijepljenja protiv COVID-19, objavila je premijerka Erna Solberg u srijedu.


Solberg je rekla da se odluka temelji na preporukama odbora stručnjaka i Norveškog instituta za javno zdravstvo (FHI), koji su preporučili povlačenje cjepiva AstraZenece i Johnson&Johnsona iz programa cijepljenja zbog rizika od vrlo rijetkih, ali ozbiljnih nuspojava.

Vezani članci Testiranje na koronavirus u Opatiji Župan pisao premijeru Plenkoviću: ''Neopravdano smo kažnjeni zbog pojedinih ostalih primorskih županija" Koronavirus u Ljubljani, ilustracija Slovenci od ponedjeljka birati koje će cjepivo primiti: "Imamo ga dovoljno..."

Norveška također produljuje obustavu cjepiva Johnson&Johnson, ali ga zasad nije isključila iz programa cijepljenja, rekla je Solberg.

Vlada razmatra da se cjepivo J&J, koje se tek treba početi primjenjivati u zemlji, ponudi onima koji su ga voljni primiti.

Preporuke odbora djelomično su se temeljile na trenutačnoj situaciji u Norveškoj, gdje su razine zaraze niske u usporedbi s drugim zemljama.

Norveška je prestala cijepiti AstraZenecom 11. ožujka iz mjere opreza zbog pojave rijetkih krvnih ugrušaka nakon cijepljenja, uključujući smrtne slučajeve. Oko 138.000 ljudi do tada je primilo to cjepivo.

Danska je povukla cjepivo AstraZenece iz svog programa cijepljenja prije nešto više od mjesec dana.