U Splitsko-dalmatinskoj županiji počela je distribucija cjepiva u ambulante obiteljskih liječnika. Stiglo je ukupno 2.800 doza AstraZenece i Moderne. Mala je to količina u odnosu na interes.


Interes je puno veći od onoga što je stiglo. Da svaka ordinacija obiteljske medicine u županiji dobije cjepivo, dobila bi jedva deset doza.

Vezani članci Koronavirus, ilustracija Dobre vijesti iz županije koja je donedavno bila u lockdownu, drastično se smanjio udio novozaraženih Cijepljenje protiv koronavirusa na punktu Zagrebački velesajam Iz "Štampara" imaju važnu poruku za Zagrepčane koji su prvu dozu cjepiva protiv koronavirusa primili na Velesajmu

Dr. Vikica Krolo, predstavnica liječnika obiteljske medicine, kaže kako je u županiji 260 ordinacija, a zainteresiranih za cjepivo po svakoj ordinaciji je najmanje 100.

"Više od 50 tisuća pacijenata u našim ordinacijama se već zapisalo da se žele cijepiti", kaže Krolo.

Napominje kako su liječnici svoje puno radno vrijeme zaposleni, a cijepljenje bi zahtijevalo dodatni angažman jer ga je teško obaviti u redovno radno vrijeme.

"Posebno zato što ovo nije kao cjepivo protiv gripe kada pacijenta nakon što ga cijepite možete poslati kući, nego morate imati i posebnu pripremu za to cjepivo, pacijent zbog epidemioloških razloga mora doći u nekom razmaku i još 15 minuta nakon samog cijepljenja mora ostati u vašoj ordinaciji.

Tim tempom pacijente ne bi cijepili do jeseni i zato smo predložili da se organiziraju punktovi gdje bi mi van radnog vremena cijepili pacijente u većem broju. Ministarstvo je to prihvatilo", objašnjava Krolo.

Organizacija punktova u Splitsko-dalmatinskoj županiji tek se treba napraviti.

"Split će, kao najveći grad, imati četiri do pet punktova, a bit će i u manjim gradovima Makarskoj, Kaštela, Trogir, Imotski… Nadam se da ćemo već od idućeg tjedna moći tako cijepiti“, kaže Krolo. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr