Cjepivo, ilustracija
Cjepivo, ilustracija Foto: Getty Images

Meksiko je u srijedu pred Vijećem sigurnosti UN-a zamolio bogate zemlje da prestanu gomilati cjepivo protiv covida-19 jer siromašnije zemlje zaostaju u utrci procjepljivanja svog stanovništva.


Tri četvrtine prvih doza podijeljeno je građanima tek deset zemalja koje čine 60 posto globalnog BDP-a, upozorio je meksički ministar vanjskih poslova Marcelo Ebrard, dok u više od 100 zemalja još nije započelo cijepljenje.

Vezani članci Koronavirus, ilustracija Danas gotovo tisuću novozaraženih osoba, preminulo 9 oboljelih: Svaki četvrti zaraženi iz Zagreba Koronavirus u Francuskoj, ilustracija Predsjednikovo upozorenje dalo rezultat: U samo jednom danu gotovo milijun stanovnika prijavilo se za cijepljenje

"Pozivamo zemlje da izbjegnu gomilanje cjepiva i ubrzaju prve faze isporuke COVAX-a, dajući prednost zemljama s manje resursa", rekao je Ebrard pred Vijećem sigurnosti UN-a čiji je nestalni član i Meksiko.

Dužnosnici Panameričke zdravstvene organizacije rekli su u srijedu da bi zemlje uskoro mogle očekivati potvrdu o isporuci cjepiva kroz program COVAX iako se očekuje da će prve pošiljke biti male.

Program COVAX vode savez za cjepiva GAVI, Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), Koalicija za epidemiološke inovacije u pripravnosti (CEPI) i UNICEF.

"Hitno treba djelovati i poništiti nepravdu koja se čini jer o tome ovisi sigurnost cijelog čovječanstva", dodao je Ebrard.

I Meksiko je potpisao sporazume s nekoliko međunarodnih farmaceutskih tvrtki o nabavi milijuna doza cjepiva za svojih 126 milijuna stanovnika uslijed globalnih kašnjenja u isporuci i nestašice nekih cjepiva.