Cijepljenje protiv koronavirusa u Mađarskoj, ilustracija
Cijepljenje protiv koronavirusa u Mađarskoj, ilustracija Foto: Afp

Mađarska će u srijedu postati prva zemlja Europske unije koja će cijepiti stanovništvo kineskim cjepivom Sinopharmom.


Počinje se koristiti cjepivo Sinopharm, objavila je vlada na Facebook stranici s informacijama o koronavirusu.

Vezani članci Uzimanje brisova za testiranje na koronavirus, ilustracija Najveći svjetski proizvođač cjepiva dovoljno doza imat će tek od kolovoza: Ovaj tjedan očekuju vrhunac vala uz 24 milijuna zaraženih Koronavirus u Indiji - 2 Svjetsko žarište korone doseglo vrhunac vala? Četvrti dan zaredom manje od 400 tisuća novih slučajeva, broj umrlih i dalje visok

Mađarska je u prosincu počela cijepiti stanovništvo cjepivom Pfizera/BioNTecha. Prva je u EU-u nabavila i doze ruskog Sputnjika V, koje, kao ni kineski Sinopharm, još nije odobrila Europska agencija za lijekove (EMA).

Desničarska vlada, koja kritizira sporost EU-ova programa cijepljenja, objavila je u siječnju da je postigla dogovor o nabavi pet milijuna doza cjepiva Sinopharm. Prvih 550.000 doza stiglo je u Budimpeštu prošli tjedan.

Broj zaraza koronavirusom naglo raste u zemlji pogođenoj trećim valom pandemije.

Premijer Viktor Orban, koji želi ponovno pokrenuti gospodarstvo, nastoji ubrzati program cijepljenja nakon što su zapadni proizvođači cjepiva, koja je odobrio EU, objavili da će kasniti s isporukom.

Cijepe i Moderninim i AstraZenecinim cjepivom

U mađarski program cijepljenja uključena su i cjepiva američke tvrtke Moderne i britansko-švedske AstraZenece. Cjepivom AstraZenece u Mađarskoj se cijepe osobe između 18 i 59 godina koje pate od kroničnih bolesti.

"Idućih nekoliko dana možemo napraviti veliki korak naprijed u cijepljenju zahvaljujući kineskom cjepivu", rekao je novinarima Istvan Gyorgy, šef vladine radne skupine za cijepljenje.

"To znači da bi u tjedan dana broj onih koji su primili cjepivo mogao prijeći 800.000", dodao je.

U nadi da će povećati povjerenje javnosti u kinesko cjepivo, vladini dužnosnici ističu da se u susjednoj Srbiji u kojoj živi puno Mađara, već tjednima koristi cjepivo Sinopharm.

Mađarska je od početka pandemije potvrdila više od 400.000 zaraženih i gotovo 15.000 mrtvih.