Predsjednik HLK Krešimir Luetić
Predsjednik HLK Krešimir Luetić Foto: Davorin Višnjić/PIXSELL

HLK napominje kako drže "neprihvatljivim pokušaj zakidanja liječnika na naknadi plaće za vrijeme samoizolacije zbog navodnog 'neodgovornog' ponašanja".


Hrvatska liječnička komora upozorila je u utorak kako liječnici i zdravstveni radnici nose najteži teret borbe s COVID-19 i zato traži da im se zaraza koronavirusom prizna kao profesionalna bolest za koju se isplaćuje delimitirana naknada za bolovanje.

Vezani članci Ilustracija Jedna osoba preminula: Stigli najnoviji podaci o broju oboljelih u Hrvatskoj Ilustracija Preminule tri osobe: Pogledajte broj novozaraženih u svojoj županiji

Kršenje prava liječnika, poglavito u ovako teškoj epidemiji, neprihvatljivo je i neodgovorno, stav je HLK-a iznijet u priopćenju.

"Najteži teret borbe s epidemijom COVID-19 nose upravo liječnici i zdravstveni radnici koji, svakodnevno izloženi zarazi na poslu, riskiraju svoje zdravlje i život, a posebnom riziku i stresu su izložene njihove obitelji", istaknuto je. Zato HLK najoštrije osuđuje svaki protuzakonit pokušaj smanjivanja liječničkih plaća i naknada za bolovanje u ovim izazovnim vremenima.

Ističući kako su liječnici itekako svjesni svih opasnosti koje proizlaze iz zaraze koronavirusom, HLK napominje kako drže "neprihvatljivim pokušaj zakidanja liječnika na naknadi plaće za vrijeme samoizolacije zbog navodnog 'neodgovornog' ponašanja".

"Komora traži striktno pridržavanje upute Ministarstva zdravstva svim zdravstvenim ustanovama iz travnja ove godine, koja je liječnicima i drugim zdravstvenim radnicima za vrijeme samoizolacije zbog kontakta sa zaraženom osobom na radnom mjestu dala pravo na naknadu plaće u visini prosječne plaće u posljednja tri mjeseca", stoji u priopćenju.

Također smatraju kako je potrebno u cijelom hrvatskom zdravstvenom sustavu ujednačiti kriterije testiranja zdravstvenih radnika po povratku s godišnjeg odmora sukladno epidemiološkim indikacijama. Očekuju da se do konca ovoga tjedna zdravstvenim ustanovama propišu ujednačeni kriteriji testiranja.

Zabrinjavajuća upozorenja liječnicima pojedinih uprava bolnica

HLK također osuđuje postupak uprava pojedinih bolnica kojim traže da liječnici potpisom jamče da su se tijekom godišnjeg odmora ponašali epidemiološki "odgovorno".

"Primjeri upozorenja koja sadrže prijeteći ton, a koje su izdale neke bolnice, duboko su zabrinjavajući. Takvo postupanje bolničkih uprava predstavlja zadiranje u prava liječnika", upozorio je HLK.

Hrvatski liječnici svoj poziv obavljaju profesionalno, odgovorno i prema najvišim etičkim standardima i zato je u potpunosti neprihvatljivo da ravnatelji samovoljno procjenjuju "odgovornost" liječnika, ustvrdio je HLK.

"U ovakvom epidemijskom okruženju kakvo je u Hrvatskoj danas, praktično je nemoguće bez sumnje dokazati točno mjesto zaraze pojedinca. Zato HLK traži da se svim liječnicima zaraženim koronavirusom prizna profesionalna bolest i da se naknada za bolovanje isplaćuje sukladno propisima za profesionalnu bolest, tj. da zaraženi liječnici i drugi zdravstveni djelatnici dobivaju delimitiranu naknadu za bolovanje", zaključio je u priopćenju predsjednik Komore Krešimir Luetić.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju