Još jedan apsurd hrvatske birokracije. Liječnici su već mjesecima u punom pogonu, rade u otežanim uvjetima, pregledavaju zaražene pacijente. A ako obole, prolaze dugotrajan proces dokazivanja zaraze na poslu. Mnogi zato i odustaju od traženja isplate bolovanja u 100-postotnom iznosu.

Galerija Goran Hauser Naknade za zdravstvene djelatnike - 1 Naknade za zdravstvene djelatnike - 2 +5 Naknade za zdravstvene djelatnike - 3

Krajem listopada doktor Hauser zarazio se koronavirusom. I od tada prikuplja dokumentaciju koja bi dokazala da je do zaraze došlo na radnom mjestu. Jedan od papira je potvrda poslodavca da je bio u kontaktu s pozitivnim pacijentom.

Vezani članci Ilustracija Jedna osoba preminula: Stigli najnoviji podaci o broju oboljelih u Hrvatskoj Ilustracija Preminule tri osobe: Pogledajte broj novozaraženih u svojoj županiji

"Kako ja ne radim na COVID odjelu, poslodavac ne može znati jesam li bio s nekim asimptomatskim", kaže Goran Hauser, član HUBOL-a.

"Mi kad radimo u ambulantama nemamo COVID odijelo, nego standardnu masku, vizir i to je najveći problem“, dodaje Hauser.

Mišljenje je medicine rada da je do zaraze došlo na radnom mjestu jer je 48 sati od potvrde bolesti bio dežuran na hitnom prijmu. Ali to je tek početak procesa.

"Čini mi se da je svrha prikupljanja podataka da ljudi odustanu i da kažu - za taj novac nemam vremena, bavim se pacijentima i nemam vremena prikupljati dokumentaciju", smatra Hauser.

U HUBOL-u smatraju da bi se liječnicima zaraza trebala priznavati kao profesionalna bolest jer svi rade s potencijalnim COVID pacijentima.

"Imate psihijatrijsku bolnicu Ugljan, nije COVID odjel, a imaju pacijente i djelatnike, bolnica je na otoku, ti pacijenti neće biti transportirani u COVID bolnicu", kaže Tomislav Franić, član izvršnog odbora HUBOL-a.

"U krajnjoj liniji, saborski zastupnici ne moraju nositi nikakve dokumente, što je suludo jer vjerujem da je propisana samoizolacija zastupnika jer za tri četvrtine njih ne bi nitko ni primijetio da ih nema u sabornici“, dodaje Franić.

Svaki manjak medicinara itekako se primijeti. Vlada ih nagrađuje s deset posto od osnovne plaće za rad s oboljelima od COVID-a.

"Iako je u odluci Vlade napisano da će isplata biti tek u siječnju, neke ustanove već su počele isplaćivati, pa je došlo do nezadovoljstva sestara u drugim ustanovama", kaže Mario Gazić iz Hrvatske komore medicinskih sestara.

Odgovore traže i iz Udruge poslodavca u zdravstvu. Zanimaju ih detalji kome se i kako obračunava taj dodatak, jesu li uključeni i nezdravstveni djelatnici, ali i… "Treće, najvažnije, da zdravstvene ustanove nisu dobile nikakav naputak niti odluku HZZO-a da su osigurana sredstva za taj dodatak", kaže Dražen Jurković, Udruga poslodavaca u zdravstvu Hrvatske.

A s obzirom na dugove u zdravstvu, zdravstvene ustanove nemaju sredstva za isplatu tih dodataka - pa sada svi čekaju dodatna objašnjenja i naputke.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju