Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Austrijski kancelar Sebastian Kurz upozorio je u srijedu, uoči sastanka na vrhu Europske unije, na podjelu unutar EU-a zbog neravnopravne raspodjele cjepiva poručivši da u EU u pogledu cijepljenja ne smije biti "građana drugog reda".


"Nama ne može biti u interesu da se razlika unutar Europske unije, kad je cijepljenje u pitanju, sve više povećava i da tako stvaramo građane drugog reda unutar EU-a", rekao je Kurz u razgovoru za njemački dnevnik Die Welt od srijede.

Vezani članci Lijekovi protiv koronavirusa - 4 Hrvatskoj i dalje stižu stotine tisuća doza cjepiva protiv korone: "Ugovori s proizvođačima napravljeni su da idu njima u korist" Slika nije dostupna Ukazao na nepravdu s raspodjelom cjepiva pa se okrenuo Rusiji: Kurz kupuje milijun doza Sputnjika

On je kritizirao praksu podjele cjepiva prema količini naručenih doza, a ne prema broju stanovnika, kako je početkom godine bilo dogovoreno.

"Sada imamo situaciju da će neke zemlje već krajem svibnja postići razinu imuniteta krda, dok će u drugim zemljama to biti slučaj tek krajem ljeta ili godine", rekao je Kurz.

On je najavio da će na sutrašnjem EU sastanku na vrhu tematizirati ovo pitanje koje, po njemu, nije tehničke nego političke prirode.

"Građanke i građani EU-a s pravom od nas očekuju rješenje problema s podjelom cjepiva jer na kocki stoji solidarnosti unutar EU-a", rekao je Kurz.

Njemačka je odbacila zahtjev austrijskog kancelara za promjenom mehanizma raspodjele cjepiva unutar EU-a.

"Trenutno ne postoje razlozi za promjene aktualnog mehanizma podjele", rekao je državni tajnik u njemačkom ministarstvu vanjskih poslova Michael Roth.

On je ustvrdio da su sve zemlje članice imale priliku naručiti količine cjepiva shodno broju stanovnika, ali to nisu učinile. Zato su, kako je rekao, preostala cjepiva preuzele ostale članice.

Sredinom ožujka su zemlje članice EU-a, Austrija, Hrvatska, Bugarska, Češka, Latvija i Slovenija zatražile promjenu mehanizma podjele cjepiva unutar Unije.

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju