Obavijesti Video Pretražite Navigacija
neslavni rekorderi

Ovo je županija s najviše zaraženih po broju stanovnika: "Ne smijemo tražiti krivca, to bi bila greška"

S obzirom na broj stanovnika, najviše je zaraženih u Krapinsko-zagorskoj županiji. I omjer zaraženih u odnosu na broj testiranih viši je od hrvatskog prosjeka.

Žarište epidemije je u Pregradi uz slovensku granicu. U Krapini - srcu Zagorja, kao da je vrijeme stalo. Gužva, ako se to tako može nazvati, tek je na novoimproviziranoj tržnici.

Pročitajte i ovo Ilustracija JN.1 Dobro proučite! Ovih osam simptoma povezuje se s novom varijantom koronavirusa Ilustracija Raste broj zaraženih U tjedan dana 42 osobe umrle od COVID-a: "Nove podvarijante vrlo su zarazne"

Prazne ulice rezultat su strašne statistike. Sa 115 slučajeva, u odnosu na broj stanovnika u ovoj županiji ima najviše zaraženih. "Vjerojatno zbog blizine granice sa Slovenijom i zbog tih ljudi koji su radili u transportu. Ne možemo reći da su oni krivi, ali, eto, dogodi se", smatra Mladen iz Krapine.

"Teško je, teško je do bilo čega dolaziti. Uopće se ne usudiš bilo kamo ići. Koristiš ono minimalno kaj trebaš", dodaje njegov sugrađanin Dalibor.

Žarište u Pregradi

Najveće žarište koronavirusa u županiji je u Pregradi, u gradiću od 5000 stanovnika u kojem je u jednom trenutku od svih testiranih pozitivno bilo čak 25 posto. Danas imaju više od 30 pozitivnih slučajeva.

Jedna je osoba i preminula, a sve su to posljedice krive procjene. Naime, prvozaraženi je prijavio simptome, no nije se sumnjalo na koronavirus pa je nesmetano šetao gradom idućih 12 dana i tako zarazio ostale.

"Greška, ne smijemo tražiti krivca. Nije mogao znati da je to COVID-19 niti je doktor mogao znati jer onda ta zemlja u kojoj je on bio nije bila na listi zaraženih", objašnjava voditelj Službe epidemiologije Krapinsko-zagorske županije Ivan Lipovac.

To ne umiruje mještane Pregrade. "A brine nas da se to ne proširi. Malo smo u strahu", kazala je Vesna iz Pregrade. "Žarište je bilo u startu veliko, nije se sve kontroliralo, a sad - ja se nadam da ide nabolje", dodaje Rudolf.

Razmišljalo se o karanteni

Župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar kaže da se razmišljalo o karanteni, no tvrdi da je struka procijenila da su svi novooboljeli kontakti prvozaraženog te da nije došlo do lokalne transmisije. Ipak, bude li gore, kaže - ima rješenje.

"Možemo u nekim đačkim domovima ili sportskim dvoranama vrlo brzo pripremiti dodatne kapacitete za smještaj zaraženih", objašnjava Kolar.

Virus je ušao i u bolnicu u Zaboku. Zaražen je jedan liječnik i dvije medicinske sestre. Do sada je hospitalizirano 25 osoba, a devet ih je još u bolnici.

Većina se liječi kod kuće, no dobar dio njih ne poštuje kućnu karantenu i širi zarazu na ukućane. "Često ne izdrže pa malo izađu u hodnik, odu u kuhinju gdje su ostali članovi obitelji i - gotovo", kazao je epidemiolog Ivan Lipovac.

Dobra je vijest tek da zaraženih u domovima za starije osobe za sada nema.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene