Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sve više oboljelih

Koronavirus zabilježen u dvadesetak zemalja: Prve slučajeve prijavile Španjolska, Švedska i Rusija

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Velika Britanija, Rusija, Švedska i Španjolska izvijestile su u petak o prvim slučajevima oboljenja od koronavirusa u tim zemljama. U petak, dan nakon što je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) proglasila globalno međunarodno stanje zbog širenja koronavirusa, kineske zdravstvene vlasti objavile su da je u Kini zabilježeno 9692 slučajeva oboljenja od koronavirusa, a da je umrlo 259 osoba.

Više od stotinu oboljelih nalazi se u dvadesetak zemalja svijeta. Jedna studija kaže da bi zaraženih moglo biti do 75.800.

Pročitajte i ovo Ilustracija u tjedan dana Objavljeni novi podaci: Raste broj zaraženih koronavirusom Ilustracija Preminulo 7 milijuna ljudi Gdje je i kako nastao virus koji nam je okrenuo živote naopako? Poznati rezultati istrage američkih obavještajaca

Britanija je potvrdila svoja dva prva slučaja oboljenja od koronavirusa. Oboljele su dvije osobe iz iste obitelji i liječe se u Newcastelu. Dužnosnici zdravstvenih službi nisu, međutim, objavili više pojedinosti o oboljelima.

Dva kineska državljana u Sibiru postala su prvi slučajevi oboljenja od koronavirusa u Rusiji. Pacijenti se nalaze u Zabajkalskoj oblasti na granici s Kinom i Tjumenjskoj oblasti na granici s Kazahstanom, rekla je zamjenica ruskog ministra zdravstva Tatjana Golikova.

Švedske zdravstvene vlasti su rekle da je u toj zemlji prvi puta dijagnosticirano oboljenje od koronavirusa kod pacijentice koje je nedavno posjetila Wuhan i vratila se u Švedsku 24. siječnja bez simptoma bolesti. Pacijentica je kasnije kontaktirala zdravstvene službe zbog kašlja.

Španjolsko ministarstvo zdravstva je u petak objavilo da je na Kanarskom otočju utvrđen prvi slučaj koronavirusa u toj zemlji. Pacijent je dio skupine od pet osoba koja je u četvrtak izolirana i stavljena na promatranje nakon što je utvrđeno da su neki od njih bili u kontaktu s Nijemcem kojem je dijagnosticiran virus.

Kina s više od 11.000 zaraženih

Broj zaraženih novim koronavirusom u Kini porastao je na više od 11.000, a do sada je umrlo 259 oboljelih, objavile su kineske zdravstvene vlasti u subotu. Dužnosti zdravstvenih službi u pokrajini Hubei, epicentru krize izazvane koronavirusom, priopćili su da je samo u toj pokrajini zabilježeno 1347 novih slučajeva zaraze, čime je ukupan broj zaraženih u Hubeiju porastao na 7153.

Očekuje se da će broj zaraženih i umrlih od koronavirusa u Kini biti još veći kada i druge regije objave svoje posljednje statistike. Više je država već zrakoplovima evakuiralo svoje državljane iz Kine, uključujući SAD, Japan, Južnu Koreju, Jordan i Ujedinjenu Kraljevinu.

Zrakoplov njemačkog ratnog zrakoplovstva u subotu ujutro je odletio iz Wuhana, kineskom gradu najteže pogođenom epidemijom, sa 130 ljudi, 90 njemačkih državljana i 40 državljana drugih zemlja. U Njemačku bi trebao stići u subotu popodne. Evakuirani će biti smješteni u karantenu u vojarnama u blizini frankfurtskog aerodroma.

Ograničava se ulaz u države

Neke su zemlje odlučile i ograničiti ulaz onima koji su putovali u Kinu kako bi spriječile širenje bolesti. Sjedinjene Države su u petak najavile nekoliko hitnih mjera u cilju sprečavanja širenja novog koronavirusa koji je buknuo u Kini, među ostalima zabranu ulaska strancima koji su u zadnjih 14 dana boravili u toj zemlji.

Od nedjelje u 23 sati po srednjoeuropskom vremenu vlasti zabranjuju ulazak na teritorij osobama koje nisu američki državljani, a koje su boravile u Kini posljednjih 14 dana. Za američke državljane bit će određena karantena ukoliko su boravili u pokrajini Hubei posljednjih 14 dana.

Otkazane stotine letova

Zrakoplovne tvrtke su otkazale stotine letova za i iz Kine, Air Canadu, Lufthansu, British Airways, Turkish Airlines, American Airlines, KLM i Air France. U subotu su prekid letova za Kinu objavili i zračni prijevoznici Australije i Novog Zelanda.

Australska zrakoplovna kompanija Quantas Airlines objavila je da obustavlja izravne letove između Sidneya i Pekinga i Šangaja od 9. veljače do 29. ožujka. Air New Zeland je objavio da i on u istom razdoblju prestaje letjeti za Kinu.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene