Obavijesti Video Pretražite Navigacija
BLOKADA VLASTI

Ključna prekretnica u velegradu koji je već tjednima paraliziran zbog korone? "Postoji nada da ćemo biti pušteni..."

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Šangaj je objavio da u petak nisu otkriveni novi slučajevi bolesti COVID-19 izvan područja karantene, što je ključna prekretnica u borbi protiv virusa koji je paralizirao 25-milijunski grad.

Prizori zatvorenih kuća i zgrada u najnaseljenijem kineskom gradu iz kojih građani ne mogu izići na naslovnicama su širom svijeta u vrijeme kada većina drugih velikih gradova uči živjeti s koronavirusom.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna PANDEMIJA U KINI Planirali su ukinuti karantenu, a sad im država šalje vojsku i liječnike: Testirat će svih 26 milijuna stanovnika Slika nije dostupna posao na prvom mjestu Svjetski poznata kompanija traži od svojih radnika da rade i spavaju na podu tvornice u Šangaju

Neki građani, koji su bili zatvoreni u kući više od mjesec dana, bijesni i ogorčeni, bore se kako da nabave hranu i druge dnevne potrepštine te su pokazali rijetko viđeno javno protivljenje strogoj vladinoj kontroli.

No, ako kampanja uspije, to bi značilo pobjedu pristupa nulte tolerancije kineskog predsjednika Xi Jinpinga prema koroni u godini kada se očekuje da će osigurati treći mandat.

Premda šangajski gradski dužnosnici nisu govorili o prekretnici na svojoj dnevnoj konferenciji za novinare, ona je bila pozdravljena na kineskim društvenim mrežama, a tekst "Šangaj ima nultu transmisiju covida na razini zajednice" imao je više od 190.000 pregleda u subotu ujutro na platformi Weibo .

"Šangaj je konačno postigao nulu na razini zajednice!!! Neka se Šangaj probudi što prije!!", stoji u jednoj objavi. "Postoji nada da ćemo biti pušteni nakon svibanjskih praznika", piše u drugoj.

Izvan zatvorenih područja u Šangaju u petak nije bilo slučajeva zaraze, za razliku od četvrtka, kad je bilo 108 slučajeva. Drugi kineski gradovi pod karantenom počeli su ublažavati ograničenja nakon što su zaustavili prijenos izvan zatvorenih područja.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene