Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Regija iz minute u minutu

Broj zaraženih u Sloveniji porastao na 141, u Srbiji na 35, dva pacijenta u teškom stanju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Koronavirus se raširio u zemljama regije. Broj zaraženih raste iz sata u sat.

Ako se nalazite u nekoj od "crvenih zona" i želite podijeliti svoju priču, video ili fotografije, možete nam se javiti na moj.report@novatv.hr!

Pročitajte i ovo Ilustracija JN.1 Dobro proučite! Ovih osam simptoma povezuje se s novom varijantom koronavirusa Koronavirus - ilustracija - 5 Umrle dvije osobe Veći skok novih slučajeva zaraze koronavirusom zabilježen u još jednoj susjednoj zemlji

* 35 slučaj koronavirusa potvrđen je u Srbiji

* U Sloveniji je 141 zaraženi

* Makedonija zatvara sve obrazovne ustanove, zabranjuje sva okupljanja

Tijek zbivanja pratite u nastavku.

19:46 Vlasti BiH odlučile su uvesti obveznu samoizolaciju za državljane BiH koji dolaze iz inozemstva. 

19:07 U Srbiji je do petka navečer potvrđeno 35 slučajeva koronavirusa, što je četvero više oboljelih u odnosu na prvo jutarnje izvješće. Najveći broj zaraženih hospitaliziran je u Beogradu - 19 osoba, šest pacijenata je u kliničkom centru u Nišu, a pet u Novom Sadu, dok su ostali pod liječničkim nadzorom na kućnom liječenju. Od ukupno 35 zaraženih dva pacijenta imaju tešku kliničku sliku.

17:49 U BIH ima pet novih oboljelih. Ukupna brojka zaraženih je 18. 

14:54 Gospodarstvenici iz Bosne i Hercegovine pozvali su vlasti u toj zemlji da proglase izvanredno stanje. 

14:38 Broj zaraženih u Sloveniji porastao je na 141. To je čak 45 više u odnosu na sinoć objavljene podatke. Dosad je testirano 4346 ljudi. Najviše je novozaraženih na području Ljubljane, rečeno je na konferenciji za novinare. 

14:00 Općina Stari Grad Sarajevo pooštrava privremene mjere uvedene radi sprečavanja širenja koronavirusa, a koje uključuju ograničeno kretanje građana u prostorijama Općine. Tijekom trajanja privremene mjere neće dozvoliti vjenčanja parova u većim grupama. Vjenčanja će se zakazivati samo u prisustvu svjedoka i matičara.

13:30 Srpska premijerka Ana Brnabić kazala je da za sada neće zatvoriti škole, vrtiće i fakultete. Ističe da se slučaju preporuke stručnjaka, bez obzira na sve pritiske, piše RTS. "Spremamo sve za online nastavu i možemo s njom krenuti već od ponedjeljka. Pratimo situaciju, a odluka o zatvaranju škola i vrtića bit će donesena u suradnji sa strukom", kazala je Brnabić.

12:40 U beogradskom javnom prijevozu na vratima su nalijepljene obavijesti da je "prema nalogu Sekretarijara za promet, strogo zabranjen ulaz i izlaz putnika na prednja vrata".

11:58 Potvrđena su dva nova slučaja u Bosni i Hercegovini. U toj je zemlji dosad zaraženo 13 osoba.

11:30 Albanija je zatvorila granicu s Kosovom.

11:00 Autobus pun ukrajinskih radnika koji su iz Italije putovali u Ukrajinu zaustavljen je u Sloveniji. Pogranična policija nije im dopustila nastavak puta prema Kijevu. Austrijsko-talijanska granica ranije je zatvorena, pa pedesetak radnika do daljnjega ostaje zarobljeno u Italiji.

10:50 Odgođen je planirani sastanak srpskog predsjednika Aleksandra Vučića i njemačke kancelarke Angele Merkel. Sastanak je bio planiran za sljedeći vikend, no zbog epidemije koronavirusa dvoje čelnika u ponedjeljak će razgovarati preko konferencijskog poziva, piše Blic.

10:35 Ministarstvo rada i socijalne politike Sjeverne Makedonije obavijestilo je da bi određene kategorije ljudi trebale biti oslobođene obveze rada uz potvrdu liječnika. Radi se o onima koji boluju od kroničnih respiratornih bolesti, kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa tip 1, onima koji boluju od malignih bolesti te onima koji imaju znatno smanjen imunitet. Vrijeme u kojemu neće biti na poslu bit će im redovno plaćeno, piše Nova Makedonija.

10:20 Direktor gimnazije u Čačku u Srbiji preventivno je raspustio jutarnju smjenu u školi. Naime, nekoliko učenika još je u subotu bilo na proslavi rođendana gdje je bila prisutna i osoba iz inozemstva koja je oboljela od koronavirusa, javlja RTS. Nekoliko učenika dobilo je temperaturu nakon vikenda, no kod njih nije potvrđen koronavirus. Oni se nalaze u izolaciji.

10:15 Učenici i nastavno osoblje više škola u Novome Sadu i okolici u kućnoj su karanteni zbog sumnje da su zaraženi koronavirusom nakon što su se vratili s natjecanja u Puli i Poreču, objavila je u petak pozivajući se na neslužbene informacije Radio televizija Vojvodine (RTV). "Ono što je zajedničko svim tim učenicima jest da su bili na natjecanju u Hrvatskoj – u Puli ili Poreču", javlja RTV te dodaje kako se prati stanje i 12 učenika u okolici Sombora.

10:00 Sjeverna Makedonija zatvorila je fakultete, škole i vrtiće, zabranjena su javna, ali i privatna okupljanja bilo koje vrste. Kafići, restorani, kladionice i ostali slični objekti zatvaraju se u 18 sati i rade uz pola kapaciteta kako bi se održala minimalna udaljenost od metar i pol do dva metra između ljudi.

Zabranjeni su godišnji odmori, plaćeni i neplaćeni izostanci zdravstvenih djelatnika. Sve do 24. ožujka zabranjen je ulazak putnika iz visokorizičnih zemalja, a sav je promet pod rigoroznom kontrolom, piše Nova Makedonija.

9:50 Svim pacijentima koji dolaze u sarajevsku Opću bolnicu "Prim. dr. Abdulah Nakaš", kao i svim zaposlenicima, prije ulaska se preventivno mjeri tjelesna temperatura beskontaktnim toplomjerom, javlja Avaz. "Pacijenti kod kojih se zabilježi povišena temperatura bit će odmah upućeni u ambulantu za febrilna stanja. Zaposlenici bolnice kod kojih se eventualno pojavi povišena tjelesna temperatura, bit će vraćeni kući i stavljaju se pod nadzor Doma zdravlja", priopćeno je iz bolnice.

9:40 Na državnim granicama u Sloveniji zbog pojačane kontrole stvaraju se kolone kamiona, pa se čeka više od 15 sati, javlja Siol. Na Dolenjskoj magistrali između čvorova Drnovo i Obrežje, prema Hrvatskoj, došlo je zastoja kamiona, a kolona je duga više od 10 kilometara. Prije graničnog prijelaza Gruškovje prema Hrvatskoj kolona je sedam kilometara.

9:20 Slovenski vrtići i škole zatvaraju se u ponedjeljak, no mnoga su djeca već danas ostala kod kuće, piše Siol. Očekuje se postupno gašenje javnog života. Ministar zdravlja Aleš Šabeder kazao je da se prelazi u drugu fazu širenja virusa te da će se u bolnicama liječiti samo teži slučajevi.

9:15 Iz BiH upozoravaju da bi se na graničnim prijelazima zbog pojačane kontrole putnika i tereta mogla stvarati gužva. Kontrola prometa preko državnih granica pojačana je kako bi se spriječilo širenje koronavirusa, piše Avaz.

9:05 Crna Gora za sada nema potvrđen niti jedan slučaj, no vlada će u petak odlučiti o preporuci Instituta za javno zdravlje koja se odnosi na uvođenje preventivnih mjera — zabrani javnih okupljanja i zatvaranju škola, vrtića i fakulteta na 15 dana. Ako dođe do zatvaranja škola i vrtića, jedan roditelj moći će ostati kod kuće s djecom, javljaju Vijesti.

8:50 Jedan od oboljelih u Srbiji, pacijent koji leži u Kliničkom centru Vojvodina, nalazi se na intenzivnoj njezi i njegovo je zdravstveno stanje teško. "Dvoje pacijenata ima umjereno teško kliničku sliku, ali ne zahtijevaju nikakve mjere intenzivnog liječenja. Svi se nalaze na općim odjelima i njihovo je stanje stabilno", kazao je voditelj infektivne klinike Kliničkog centra Srbije Goran Stevanović. Dodaje da su ostali svi oboljeli s blagim simptomima, navodi se na stranici COVID-19

8:40 U Srbiji je u petak u osam sati ujutro objavljeno da je potvrđen 31 slučaj koronavirusa. U posljednja 24 sata testirano je 29 osoba, od kojih je sedam pozitivnih, a 22 rezultata testa bila su negativna. U Institutu Torlak u Beogradu ukupno je testirano 214 ljudi.

8:30 U Sloveniji je potvrđeno 96 slučajeva koronavirusa. Na snazi su posebne mjere i proglašena je epidemija.

8:20 Krizni štab kantona Livno u BiH odlučio je da se nastava i rad vrtića zbog proglašene pandemije koronavirusa prekidaju do daljnjeg, piše Avaz. Zabranjene su manifestacije, proslave, seminari, kulturni i sportski događaji te putovanja u inozemstvo zdravstvenim radnicima s područja kantona, počevši od petka, do donošenje nove naredbe.

Detaljnu situaciju s epidemijom koronavirusa u Hrvatskoj možete pratiti OVDJE, a razvoj događanja u svijetu možete pročitati OVDJE.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene