Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Hrvatska iz minute u minutu

Capak o slučaju zaraze koronavirusom djeteta u zagrebačkom vrtiću: "Sva djeca i roditelji morat će ostati u kući 14 dana"

Krunoslav Capak
Krunoslav Capak DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Operacijska sala Operacijska sala Foto: DNEVNIK.hr Andrija Jarak Andrija Jarak Foto: DNEVNIK.hr +0 Krunoslav Capak Galerija 1/3 >>
U Zagrebu je potvrđen prvi slučaj zaraze koronavirusa kod djeteta. Zbog toga u dvotjednu samoizolaciju idu sva djeca iz tog vrtića, njihovi roditelji i zaposlenici vrtića. Nastava je od petka obustavljena u Istri, a od ponedjeljka se neće održavati u cijeloj zemlji. Na granicama se satima čeka na ulazak u zemlju.

Ako se nalazite u nekoj od "crvenih zona" i želite podijeliti svoju priču, video ili fotografije, možete nam se javiti na moj.report@novatv.hr!

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna NOVI PODACI STOŽERA Opet porast broja novozaraženih, dvije osobe su preminule. Županija na sjeveru zemlje u odnosu na jučer udvostručila broj novih slučajeva Slika nije dostupna Preminule dvije osobe U odnosu na prošli utorak imamo skok novozaraženih, najviše novih slučajeva je u Dalmaciji i Zagrebu

* Dosad je u Hrvatskoj oboljelo 32 ljudi

* U Istri od danas nema nastave

* Od idućeg tjedna nastave neće biti u cijeloj zemlji

Tijek zbivanja pratite u nastavku. 

22:06 Autobusni kolodvor u Zagrebu apelirao je na putnike da prije putovanja provjere najnoviji vozni red, jer su prijevoznici uvelike reducirali autobusne linije prema svim destinacijama.

21:45 ZET je objavio kako svoja vozila dezinficiraju tri puta dnevno. Više o tome OVDJE.  

20:20 Otkako je izbila epidemija koronavirusa, cijene nekih proizvoda: odletjele su u nebo. ''Ministar Marić apelira na trgovce da cijene održe u realnim gabaritima, ali ako se ogluše na njegove zamolbe država ima instrumente kojima se divljanje cijena može ograničiti'', izvijestila je reporterka Dnevnika Nove TV Barbara Štrbac.

 

19:59 U Istri je već na snazi mjera o zatvaranju škola, a online nastava u Istarskoj županiji počinje u ponedjeljak, dok u drugim dijelovima Hrvatske na daljinu počinje u srijedu.

Suzana Poropat Božac, ravnateljica gimnazije i strukovne škole Jurja Dobrile u Pazinu rekla je u Dnevniku Nove TV da su s pripremama u toj školi počeli još u četvrtak. ''Vjerujem da u ponedjeljak počinjemo i da smo dobro pripremljeni'', kazala je ravnateljica.

''Ovo je nova situacija ne samo za učenike, nego i za nas u školama. Dosad se nismo susretali s nastavnom na daljinu, barem ne u ovom obliku kako ćemo raditi od sljedećeg tjedna. Očekujemo da će biti određenih poteškoća, ali smo spremni te teškoće ispraviti, surađivati'', kaže Suzana Poropat Božac.

19:40 Na granici sa Slovenijom i dalje su velike gužve. Kolone su duge nekoliko stotina metara, a novi putnici stalno pristižu, izvijestio je s graničnog prijelaza Macelj reporter Dnevnika Nove TV Andrija Jarak.  

19:35 Krunoslav Capak je za Dnevnik Nove TV istaknuo i da su u Zagrebu još dva punkta za testiranje uzoraka spremna za početak rada. ''U Zagrebu je to maksimalno 200 testova po smjeni u tri smjene, što znači da je to u tri smjene 600 testova. U tijeku su pripreme u Splitu, Rijeci i Osijeku, ali ne mogu reći koliko će oni obraditi tekstova'', rekao je Krunoslav Capak.

''U ovom trenutku nema nikakvog govora zatvaranja grada kao što je Zagreb u karantenu. Imamo još niz mjera kojima ćemo spriječiti transmisiju bolesti'', poručio je ravnatelj HZJZ-a.

19:25 Sva djeca koja su bila u zagrebačkom vrtiću u kojem je jedno dijete pozitivno na koronavirus bit će u samoizolaciji 14 dana, rekao je u Dnevniku Nove TV ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak. Dodao je da se vrtići ionako od ponedjeljka zatvaraju, a s djecom će u samoizolaciji biti i roditelji.

''Morat će ostati u kući i neće smjeti imati kontakt s ljudima izvana'', rekao je Capak.

18:20 ''Gužva, panika, nervoza i bijesne reakcije putnika čije riječi nisu za televizijski eter jer neki od njih više od 12 sati čekaju na granici sa Slovenijom'', kaže reporter Dnevnika Nove TV Andrija Jarak koji je posjetio granični prijelaz Macelj na kojem putnici još uvijek čekaju da ih pregleda epidemiolog i da uđu u Hrvatsku.

''Nacionalni stožer je jasno rekao da se putovanja ne preporučuju upravo zbog nove procedure na granici. Putnici kažu da oni to nisu znali. Rezultat svega toga je negdje u sredini – više od 150 ljudi stoji ispred kontejner u kojem je epidemiolog koji mora zapisati svakog pojedinačnog putnika'', izvijestio je Jarak.

18:08 Načelnik međimurskoga Županijskog stožera Civilne zaštite Josip Grivec preporučio je građanima koji žive u inozemstvu da odgode dolazak kući osim ako se ne radi o hitnoj situaciji jer se nad tim putnicima treba provesti 14-dnevna samoizolacija.

17:32 Splitsko Sveučilište i Sveučilište u Rijeci prekidaju nastavu do 29. ožujka. 

17:27 Klinika za dječje bolesti u Zagrebu pozvala je u petak roditelje da ne ulaze u bolnicu s djecom s respiratornim simptomima i za koju sumnjanju da su bila u kontaktu s koronavirusom, već da pozvone na zapadnom ulazu, a po njih će doći djelatnik bolnice i odvesti ih u područje izolacije. Više o tome OVDJE. 

17:05 Croatia Airlines od danas do daljnjega obustavlja planirane letove iz međunarodnih odredišta u Split, Dubrovnik i Rijeku. Više o tome OVDJE. 

17:04 Hrvatska pošta donijela je Pravilnik o mjerama i postupanju u kriznoj situaciji pojave koronavirusa. Tako su, na primjer, do daljnjeg odgođena sva službena putovanja radnika Hrvatske pošte te će se sastanci u najvećoj mogućoj mjeri održavati telefonski ili putem ostalih komunikacijskih alata, videoveze i slično, naveli su u priopćenju. Više o tome OVDJE. 

16:45 Vrtićko dijete u Zagrebu ima koronavirus, djeca i zaposlenici idu u izolaciju, potvrdili su iz Grada Zagreba. 

"Donesena je odluka da se objekt zatvara na 14 dana, te da 119 djece mora ići u samoizolaciju, kao i 16 zaposlenika. U tijeku je obavještavanje svih roditelja o navedenom kao i o mjerama koje su dužni poduzeti", izvijestili su iz Službe za informiranje Grada Zagreba.

16:36 Na konferenciji za novinare Civilnog stožera rečeno je kako u Hrvatskoj za sada imamo 32 zaraženih. Među njima je i jedan vojnik. Više o tome OVDJE.  

O novooboljelima

16:30 Na upit novinara o zagrebačkom vrtiću, Markotić nije htjela previše komentirati. "Više puta smo zamolili da se obiteljski dijelovi ne iznose. Molim vas da razumijete da zasad neće iznositi nikakve privatne podatke", poručila je Markotić.  Više o tome pročitajte OVDJE. 

16:22 Jedan dječji vrtić iz Zagreba radi mjera samoizolacije bit će zatvoren do 25.03. Svi roditelji djece koja su bila u prisutnosti 11.03. bit će obaviješteni o mjerama, stoji u obavijesti roditeljima tog vrtića. 

15:15 A1 Hrvatska obratila se priopćenjem vezanim za zatvaranje škola od ponedjeljka zbog epidemije koronavirusa u Hrvatskoj.

"S obzirom na odluku Vlade Republike Hrvatske o prekidu rada vrtića, osnovnih i srednjih škola na dva tjedna, a u sklopu mjera suzbijanja širenja zaraze koronavirusom, A1 Hrvatska će svim korisnicima TV usluge od ponedjeljaka besplatno omogućiti sve kanale namijenjene djeci. Riječ je o ukupno 14 dječjih kanala s raznovrsnim zabavnim i obrazovnim sadržajem, namijenjenih svim uzrastima.

A1 Hrvatska aktivno prati događaje i razvoj situacije s koronavirusom te poduzima sve preventivne mjere kako bi zaštitila svoje zaposlenike i korisnike", priopćeno je iz A1.

14:55 Zagrebački holding poziva Zagrepčane da sve račune podmiruju putem digitalnih kanala. Osigurana je telefonska podrška 24 sata dnevno kroz Pozivni centar i broj 072 500 400, a putem stranice holdingcentar.zgh.hr moguće je podnijeti sve vrste zahtjeva. Dokumentaciju je moguće dostaviti i elektroničkom poštom na adresu holding.centar@zgh.hr .

Zagrepčanima preporučuju da sva plaćanja obave internetskim bankarstvom, a ukoliko baš moraju doći u njihovu poslovnicu, da drže potreban razmak od drugih posjetitelja. Mjere opreza Zagrebačkog holdinga možete pogledati OVDJE

14:35 U vojarnu na zagrebačkom Črnomercu došli su epidemiolozi nakon što je Zavod za javno zdravstvo zaprimio dojavu da je jedan vojnik navodno bio u kontaktu s osobom pozitivnom na koronavirus, potvrdio je za DNEVNIK.hr Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Dodao je da su u tijeku epidemiološki izvidi kako bi se utvrdilo je li zaražena osoba bila u kontaktu s vojnicima. 

14:15 Pavle Kalinić, pročelnik Ureda za upravljanje u hitnim situacijama Grada Zagreba zamolio je građane da ne hrle u dućane jer su snabdjeveni. Komentirao je i Milanovića koji nema ništa protiv pojačane kupnje. 

"Sunce mamino pametno, svaka mama bi bila ponosna", rekao je u emisiji na N1.

14:05 Policijska akademija na 14 dana otkazuje nastavu

14:01 Premijer Andrej Plenković pozvao je na sastanak vodstvo Hrvatskog sabora i predsjednik Klubova zastupnika, piše glasnogovornik Vlade Marko Milić na Twitteru.

13:57 Sindikat Preporod poziva Vladu da preispita odluku da svi zaposlenici u školama od ponedjeljka trebaju biti na svojim radnim mjestima. 

"Inzistiranje na dolasku na posao svih zaposlenika nepotrebno je izlaganje zaposlenika mogućnosti zaraze," rekli su.

13:51 Glas Istre javlja kako će na Gradskom groblju Pula i groblju u Štinjanu pogrebi i ispraćaji održavati isključivo u krugu obitelji.

13:01 Predjednik Zoran Milanović pohvalio je mjere koje se provode u pokušajima suzbijanja koronavirusa. Ne misli ni da građani stavaraju paniku gomilajući namirnice jer im one trebaju ako će biti zatvoreni,

12:15 Ministar Marić sastaje se s proizvođačima hrane, distributerima i trgovačkim lancima.

12:00 Na graničnom prijelazu Bregana čeka se od sinoć za ulazak u Hrvatsku. Slično je i na Macelju.

11:15 U Hrvatskoj od ponedjeljka prestaju s radom svi vrtići, osnovne i srednje škole te fakulteti, objavio je premijer Andrej Plenković nakon sastanka s Nacionalnim stožerom Civilne zaštite. Roditelji koji nemaju kud s djecom moći će ih dovesti u vrtić ili školu, ali neće biti klasične nastave. Obustava traje dva tjedna. Više o tome pročitajte OVDJE.

Plenković je najavio i pomoć poduzetnicima. Vlada će odgoditi plaćanje poreza na dobit, poreza na dohodak te doprinosa, a jedinicama lokalne samouprave nadoknadit će taj manjak iz središnjeg proračuna. 

10:30 Letovi prema SAD-u i iz SAD-a odvijaju se prema uobičajenom rasporedu na dan 13. ožujka 2020. godine. Od 14. do 28. ožujka 2020. Air France planira nastaviti s letovima u Atlanti, Chicagu, Detroitu, Los Angelesu, New York JFK, San Franciscu i Washingtonu.

Kompanija surađuje sa svojim partnerima KLM, Delta Air Lines i Virgin Atlantic na provedbi plana za nastavak usluge u Sjedinjenim Državama za svoje putnike nakon 28. ožujka 2020. godine.

10:12 "Kao predsjedavajuća zemlja Vijećem, Hrvatska mora pokazati vodstvo jer građani diljem Europe žele vidjeti da Europa ima odgovore na njihove zabrinutosti", kazao je u Bruxellesu Davor Božinović.

10:10 I splitski stožer javlja da nema zaraženih kod njih, ali i da se zasad u toj županiji ne odgađa nastava. 

Sanitarni inspektor uputio je dvije osobe u karantenu (jednog hrvatskog i jednog rumunjskog državljanina), dok je jedna osoba upućena na samoizolaciju. U ovom trenutku u karanteni se u toj županiji nalazi 30 osoba. 

9:30 "Prema podacima Opće bolnice Dubrovnik, dva pacijenta čiji su uzorci jučer preventivno poslani na testiranje negativni su na koronavirus", javili su iz dubrovačkog stožera.

8:49 Stožer civilne zaštite objavio je kako su od sinoć četiri nova oboljela, dva u Zagrebu i dva u Puli. 

8.00 Ministar Vili Beroš rekao je na HRT-u kako je izvjesno da će sljedeći dan broj porasti, ali je bitno da odolijevamo lokalnoj transmisiji jer će onda biti još više oboljelih.

"Ali imamo i na to odgovor, imamo krevete, respiratore i liječnike", rekao je. Objasnio je da svaka epidemija ima svoj početak, kulminaciju i kraj te da u Kini ide kraju, a u Europi je na početku. 

7:30 Vlada danas na sastanku priprema nove mjere za zaštitu, javlja N1.

7:17 Iz Hrvatskog autokluba u petak su savjetovali vozačima i putnicima da se prije putovanja u susjedne države, osobito u Italiju, dobro informiraju na stranicama Ravnateljstva civilne zaštite te pokušaju odgoditi putovanja na rizična područja.

7.00 U Istarskoj županiji, na prijedlog epidemiološke struke, od danas će biti obustavljena nastava u svim obrazovnim ustanovama zbog specifične epidemiološke situacije na tom području, odnosno veće fluktuacije osoba koje su bile u Italiji.

Iz Stožera civilne zaštite poručuju da se u ostalim županijama vrlo pažljivo prati epidemiološka situacija i traže procjene nadležnih epidemiologa te će se u skladu s tim donositi mjerodavne odluke.

6:59 Stanovnicima koji žive u Hrvatskoj, a rade u slovenskoj Beloj Krajini od petka više neće biti moguća dnevna prekogranična migracija jer je taj dio Slovenije proglašen područjem osobito visokog rizika širenja koronavirusa. (Hina/A.T.)

Detaljnu situaciju u svijetu pratite OVDJE.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene