Obavijesti Video Pretražite Navigacija
HRVATSKA IZ MINUTE U MINUTU

U Hrvatskoj 457 novozaraženih, tri smrtna slučaja. Veliki skok broja novooboljelih u okolici Zagreba, u jednoj županiji nove mjere

Koronavirus, ilustracija
Koronavirus, ilustracija DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Koronavirus, ilustracija Koronavirus, ilustracija Foto: DNEVNIK.hr +0 Koronavirus, ilustracija Galerija 1/2 >>
Nacionalni stožer civilne zaštite u petak je objavio kako je u posljednja 24 sata zabilježeno 457 novih slučajeva zaraze koronavirusom.

* U petak je 457 novih slučajeva, tri su osobe preminule 

Pročitajte i ovo Ilustracija Raste broj zaraženih U tjedan dana 42 osobe umrle od COVID-a: "Nove podvarijante vrlo su zarazne" Ilustracija velik porast, slabo prijavljivanje Gdje je nestao COVID? Brojke u tjedan dana dvaput veće: "Teško je procijeniti koliko ljudi prijavljuju i koliko je to realno"

* 2438 aktivnih slučajeva, 28 pacijenata na respiratoru

* Najavljene nove mjere

Tijek događaja iz minute u minutu pratite u nastavku:

15:43 Saborska zastupnica SDP-a Andreja Marić (SDP) u svjetlu pogoršanja epidemiološke situacije u Hrvatskoj pozvala je u petak Nacionalni stožer civilne zaštite na jasniju komunikaciju s javnošću o epidemiji koronavirusa, a građane da se pridržavaju mjera i slušaju stručnjake.

13:17 U posljednja 24 sata u Karlovačkoj županiji 29 je novih slučajeva zaraze koronavirusom.

"Od ukupno pozitivnih osoba njih osamnaest su korisnici Doma za starije i nemoćne osobe, od kojih je jedna osoba umrla. Od ostalih jedanaest pozitivnih osoba njih 6 je iz Karlovca, 2 osobe iz Kamanja, 1 iz Slunja, 1 iz Duge Rese i 1 iz Ogulina", kažu u karlovačkom stožeru.

Ukupno je do sada u Karlovačkoj županiji oboljelo 438 osoba.
U OB Karlovac je hospitalizirano 26 osoba (16 štićenika doma za starije i nemoćne). 

U stožeru podsjećaju kako idućih mjesec dana, počevši od danas, vrijedi odluka o zabrani posjeta domovima za starije. 
 

12:57 U Varaždinskoj županiji testirano je 200 uzoraka, a evidentirano je 19 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Jedna osoba je hospitalizirana.

Što se tiče izvora zaraze, u 13 slučajeva se radi o bliskim kontaktima prethodno oboljelih unutar obitelji i radnog okruženja, a kod 6 slučajeva je izvor zaraze zasad još nepoznat.

12:56 U Međimurskoj županiji zabilježeno je 15 novih pozitivnih slučajeva COVID 19 virusa. Danas do 11 sati, uzeto je 111 uzoraka i svi su u obradi. Od jučer uzetih, neobrađenih 78 uzoraka, 15 je nalaza pozitivno, a 63 nalaza negativno Do sada je testirano 8246 osoba. 

12:12 Kako javlja Zagorje International, stožer Krapinsko-zagorske županije će zbog porasta broja novooboljelih, od Nacionalnog stožera tražiti donošenje novih mjera za područje KZŽ.

Svadbe bi se trebale ograničiti na maksimalno 50 osoba, privatna okupljanja na 20, a javne proslave i vjerska okupljanja također na 50 osoba. Sva okupljanja veća od 20 osoba morat će se prijaviti Županijskom centru 112, a tražit će se i da se ponovno uvede testiranje pacijenata prije zaprimanja u specijalne bolnice, dakle, uz negativan COVID test ne stariji od 48 sati, piše portal.

Od jučer je potvrđeno novih 25 slučajeva zaraze, sa prebivalištima na području Grada Krapina (7), Grada Donja Stubica (2), Grada Pregrada (2), Grad Zabok (1), Općine Bedekovčina (2), Općine Đurmanec (4), Općine Gornja Stubica (1), Općine Hum na Sutli (2), Općine Kraljevec na Sutli (1), Općine Mače (1), Općine Radoboj (1) i Općine Tuhelj (1). 

11:40 S područja Ličko-senjske županije u posljednja 24 sata četiri su novooboljele osobe od COVID-19. Tri oboljele osobe su s područja Gospića, te jedna s područja Perušića. U tijeku je epidemiološka obrada kontakata oboljelih osoba.

11:35 U protekla 24 sata, na području Šibensko-kninske županije dvije osobe su oboljele od COVID-19 infekcije; jedna s prebivalištem na području Ervenika, dok druga povremeno boravi na području županije, a prebivalište joj je u drugoj županiji.

11:26 Stožer Dubrovačko-neretvanske županije u petak se priopćenjem javio i drugi put. 

"U posljednja 24 sata od posljedica COVID-19 preminula je jedna muška osoba iz Župe dubrovačke (1960. godište)", dodaju.

11:00 U Zagrebačkoj županiji je u zadnja 24 sata zabilježeno 53 novozaraženih osoba koronavirusom, izvijestio je u petak Stožer civilne zaštite te županije.

Četrnaest novooboljelih je u Dugom Selu, šest je u općini Rugvica, po pet osoba je u Samoboru i Velikoj Gorici, četiri u Vrbovcu, po tri u Ivanić-Gradu i Svetom Ivanu Zelini i općini Brckovljani. Po jedna novooboljela osoba je u Zaprešiću i Jastrebarskom te općinama Brdovec, Bistra, Luka, Klinča Sela, Stupnik, Kloštar Ivanić, Križ i Farkaševac. Izliječene su tri osobe.

Od 53 novooboljele osobe 22 su kontakti prethodno oboljelih, jedan slučaj je povezan s privatnom proslavom, jedan slučaj je povezan s boravkom u inozemstvu, dok je za 29 slučajeva nejasna epidemiološka anamneza. Samoizolacija je propisana za još 236 osoba.

Na području Zagrebačke županije od početka pandemije do danas evidentirano je 989 osoba kojima je potvrđena bolest uzrokovana koronavirusom, izliječeno je 613 osoba, a 17 ih je umrlo.

Trenutno je aktivno 359 slučajeva, izvijestio je Stožer civilne zaštite Zagrebačke županije.

10:45 Tijekom posljednja 24 sata Klinički bolnički centar Osijek i Zavod za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije testirali su ukupno 385 pristiglih uzoraka od kojih su 33 bila pozitivna na koronavirus.

17 osoba je sa šireg područja Osijeka, 10 sa šireg područja Đakova, tri iz Općine Đakovačka Satnica te po jedna osoba iz Našica, Općina Antunovac i Drenje.

Među testiranima su i korisnici i djelatnici Doma za starije i nemoćne osobe Beli Manastir i njihovi su nalazi negativni na koronavirus, u tijeku je testiranje korisnika i djelatnika Doma za starije i nemoćne osobe Osijek.
 

10:40 Zagrebački stožer, koji već jutros potvrdio rekordan broj novozaraženih u 11 sati ima konferenciju za medije. 

Više o tome OVDJE.

10:34 U Vukovarsko-srijemskoj županiji u posljednja 24 sata je 29 novih pozitivnih osoba na COVID-19 (11 osoba iz Vinkovaca, 1 iz Vukovara, 3 iz Ivankova, 2 iz Starih Jankovaca, 1 iz Lovasa, 1 iz Županje, 3 iz Starih Mikanovaca, 1 iz Rokovaca, 3 iz Nuštra, 1 iz Antina, 1 iz Vođinaca i 1 iz Iloka). Preminulih osoba nema.

10:24 U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata zabilježeno je 14 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Riječ je o šest muških i jednoj ženskoj osobi iz Dubrovnika, dvije muške i jednoj ženskoj osobi iz Župe dubrovačke, jednoj muškoj osobi iz Konavala i Metkovića, jednoj ženskoj osobi iz Vela Luke te jednoj muškoj osobi koja nema prebivalište na području naše županije.

10:21 U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji 14 je novih slučajeva zaraze COVIDOM-19. Osam novooboljelih osoba je s područja Bjelovara, po dvije novozaražene osobe s područja su grada Daruvara i općine Đulovac, a po jedna novozaražena osoba s područja je općine Dežanovac i Nova Rača.

Sedam novih slučajeva zaraze koronavirusom vezano je uz jedan privatni dom za starije osobe u Bjelovaru u kojem je već bilo pozitivnih osoba na COVID-19. Među novooboljelim osobama 4 su korisnika doma za starije osobe i 3 zaposlenika.

"Jedan novi slučaj zaraze koronavirusom pojavio se u još jednom domu za starije osobe na području grada Bjelovara i u tijeku je daljnja epidemiološka obrada", navode u stožeru.

10:00 U posljednja 24 sata zabilježeno je 457 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 2438. 

Među njima je 385 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 28 pacijenata. Preminule su 3 osobe.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 19.446 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 313 preminulo, a ukupno se oporavilo 16.695 osoba, od toga 222 u posljednja 24 sata.

U samoizolaciji je trenutačno 11.729 osoba.

Do danas je ukupno testirano 348.950 osoba, od toga 4417 u posljednja 24 sata.

9:58 Na području Zadarske županije sedam je novooboljelih osoba od koronavirusa, pet iz Zadra i dvije iz Privlake. Tijekom jučerašnjeg dana testiran je 181 uzorak, a pod aktivnim je nadzorom 279 stanovnika. Na području županije je 88 aktivnih slučajeva.

9:50 Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije obavještava da je potvrđeno pet novih slučaja bolesti COVID-19. Riječ je o osobama mlađe i srednje životne dobi iz opće populacije s koprivničkog, križevačkog i đurđevačkog područja.

"U OB-u Koprivnica preminula je jedna osoba s pozitivitetom na virus SARS-CoV-2, a riječ je o korisnici (1939. godište) iz objekta za starije osobe s područja općine Legrad koja je u kliničkoj anamnezi imala značajan komorbiditet", kažu u Stožeru. Riječ je o ilegalnom domu za starije.

9:46 Od ukupno 370 obrađenih testova na području Splitsko-dalmatinske županije danas je 51 novooboljela osoba, i to iz Splita 20, iz Sinja šest, iz Trogira četiri, po tri iz Imotskog, Solina, Trilja i Hrvaca te po jedna osoba iz Makarske, Jelse, Muća, Podstrane i Runovića.

"Uz 51 novooboljelu osobu s područja SDŽ-a još su dva strana državljana pozitivna na COVID infekciju", javljaju iz tog Stožera.

9:42 U Primorsko-goranskoj županiji u posljednja 24 pozitivan nalaz na koronavirus potvrđen je kod 17 osoba, a 14 osoba je ozdravilo.

Na današnji dan na području županije su 122 aktivna slučaja COVID-19.

9:23 Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 167 uzoraka brisova  na COVID-19, od kojih je potvrđena jedna pozitivna osoba s područja Istarske županije.

U Stožeru kažu kako je riječ o učeniku srednje škole iz Pule. U tijeku je epidemiološka obrada, provođenje protuepidemijskih mjera i dekontaminacija prostora. U mjere samoizolacije trenutačno je stavljeno 19 osoba (učenici, djelatnik škole).

"Student u dolasku s područja Krapinsko-zagorske županije, koji je COVID pozitivan, studira na Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli. Provedene su protuepidemijske mjere i u samoizolaciju je stavljeno 19 osoba (studenti, profesori)", dodaju u Stožeru.

"Dvojica igrača Rukometnog kluba Karlovac, koji su pozitivni na COVID-19, igrali su u nedjelju utakmicu u Labinu s RK-om Rudan Labin. U mjerama samoizolacije ukupno je 35 osoba povezanih s tim događajem", stoji u priopćenju.

9:00 U Sisačko-moslavačkoj županiji trinaest je novooboljelih. Riječ je o deset osoba iz Siska te po jednoj osobi iz Petrinje, Kutine i Popovače.

8:27 Požeško-slavonska županija javlja kako ima 10 novih slučajeva. U posljednja 24 sata testirali su 77 osoba. U županiji su trenutačno aktivna 64 slučaja zaraze koronavirusom.

8:20 Ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Andrija Štampar" Zvonimir Šostar potvrdio je za DNEVNIK.hr kako je u Zagrebu danas 161 novooboljeli.

"Ljudi moraju shvatiti da je stanje više nego ozbiljno. Imamo od danas i novih 458 ljudi u samoizolaciji. To znači da će broj novozaraženih idućih dana rasti", upozorio je Šostar.

"Gledam cijele obitelji kako hodaju trgovačkim centrima. Po hodnicima uopće ne nose maske. Samo kad uđu u trgovinu. Moraju se sami zaštiti", dodao je šef Nastavnog zavoda. 

7:19 Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti ''Dr. Fran Mihaljević'' u Zagrebu, upozorila je u Dnevniku Nove TV da, ako broj novooboljelih nastavi rasti, bolnički kapaciteti neće biti dostatni. Što je sve rekla Markotić, pogledajte ovdje.

7:17 Zbog drastičnog porasta brojki u Vladi je održan hitan sastanak s članovima Nacionalnog stožera civilne zaštite. Stožer ja najavio uvođenje novih, strožih mjera. Više o tome doznajte ovdje.

7:16 Ogroman porast broja novooboljelih zabilježen je u četvrtak kada su potvrđena 542 nova slučaja zaraze, a jedna je osoba preminula. 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene