Andreja Marić
Andreja Marić Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL/Pixsell

Saborska zastupnica SDP-a Andreja Marić (SDP) u svjetlu pogoršanja epidemiološke situacije u Hrvatskoj pozvala je u petak Nacionalni stožer civilne zaštite na jasniju komunikaciju s javnošću o epidemiji koronavirusa, a građane da se pridržavaju mjera i slušaju stručnjake.


"Stalo nam je da građani ozbiljno shvate da koronavirus nije izmišljotina, da ne bira tko će oboljeti ili umrijeti”, istaknula je Marić u Saboru tijekom slobodnog govora i pozvala Nacionalni stožer na bolju komunikaciju s javnošću.

Vezani članci Krunoslav Capak Capak otkrio kolike bi mogle biti kazne za nenošenje maski u javnom prijevozu: "Hrvatska je debelo u crvenom" Prosvjed na Trgu bana Jelačića u Zagrebu Debakl prosvjeda protiv novih mjera Stožera u Zagrebu, policija legitimirala okupljene

"Savjetujemo da Nacionalni stožer u suradnji sa strukom, epidemiolozima, infektolozima i pulmolozima iskomunicira s javnošću temu po temu vezanu uz epidemiju, posebice sada kada se planira postroženje mjera”, kazala je Marić predloživši snimanje edukativnih priloga o koronavirusu, nošenju maski, mjerama i drugim temama.

Žalosnim je pritom ocijenila da postoje građani, pa čak i pojedini političari i javne osobe, koji smatraju da su pametniji od znanstvenika i liječnika i ne drže se epidemioloških mjera te time ugrožavaju svoje zdravlje i zdravlje bližnjih.

"Ako između građana i struke bude više jasnije komunikacije vjerujemo da će biti manje zaraženih”, ustvrdila je Marić i pozvala građane da budu savjesni, poštuju rad stručnjaka i pridržavaju epidemioloških mjera.

Povodom sutrašnjeg Svjetskog dana mentalnog zdravlja Ivan Ćelić istaknuo je u ime Kluba zastupnika HDZ-a kako je u dosad nezapamćenim okolnostima uzrokovanim pandemijom koronavirusa cijeli svijet više nego ikada usmjeren na tjelesno i, osobito, na mentalno zdravlje.

"Suočeni s neizvjesnošću, strahom, izolacijom, velikim i promijenjenim zahtjevima obiteljskog, roditeljskog i profesionalnog života, potencijalnim osobnim i profesionalnim gubicima, rizikom od zaraze i zaražavanja drugih povećano je stanje kroničnog stresa, što se u negativnom smislu odražava na mentalno zdravlje pojedinca, ali i cijele društvene zajednice”, kazao je.

Svakodnevni život doživio je promjene na gotovo svim razinama i prilagođavanje novonastalim okolnostima postalo je presudno u očuvanju mentalnog zdravlja, istaknuo je Ćelić i najavio skoro upućivanje u javno savjetovanje Nacionalne strategije metalnog zdravlja za razdoblje od 2020. do 2030. godine.