Obavijesti Video Pretražite Navigacija
''Da se sjete da su liječnici''

HUBOL pozvao liječnike iz Sabora da se vrate svom pozivu pa prozvao Grbu Bujević: ''Posebno upada u oči šutnja bivše članice Stožera''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska udruga bolničkih liječnika pozvala je sve liječnike koji su u Hrvatskom saboru i drugim tijelima državne vlasti da svoju političku aktivnost stave u mirovanje ''i sjete se da su liječnici''.

HUBOL je upozorio da, u jeku epidemije i ''dok se Predsjednik i Premijer prepucavaju kao dva trećaša, a dio građana upitnog znanja organizira prosvjede za 'svoje slobode i demokraciju', pišu gomilu netočnih činjenica koje potom tragično velik broj građana prihvaća kao istinu i širi dalje, odjekuje gromoglasan tutanj urušavanja postojećeg zdravstvenog sustava''.

Pročitajte i ovo Građani Španjolske s maskama - 3 Prvi koraci Jedna europska država bori se sa sve više zaraženih, na sastanku će biti odlučeno o obaveznom nošenju maski: ''Zaštita je nužna'' Ilustracija JN.1 Dobro proučite! Ovih osam simptoma povezuje se s novom varijantom koronavirusa

Iz te su udruge zato pozvali sve liječnike u Saboru i drugim tijelima državne vlasti ''da svoju političku aktivnost stave u mirovanje i sjete se da su liječnici''.

''Sigurni smo da će se za političke funkcije lako naći zamjene, što će za liječničku profesiju u trenucima koji slijede biti nemoguće'', kažu iz HUBOL-a.

Prozvali Grbu Bujević

Pozvali su i Saborski odbor za zdravstvo, za koji kažu da ''šutke i bez ikakve inicijative gleda što se događa'', da se sastanu i svojim prijedlozima pomognu u borbi protiv koronavirusa.

''Posebno upada u oči šutnja bivše članice Nacionalnog kriznog stožera koju smo do nedavno svakodnevno gledali i slušali u medijima, a od kako je ušla u Sabor te postala dopredsjednica Saborskog odbora za zdravstvo, potpuno je iščezla iz medijskog prostora'', prozvao je HUBOL Maju Grbu Bujević.

Mlake preporuke Vlade

Smatraju da Nacionalni krizni stožer i Ministarstvo zdravstva i dalje nemaju jasnu i pravovremenu strategiju za borbu protiv pandemije, kao i da ''Vlada na dnevnoj bazi ponavlja mlake preporuke, broj zaraženih i bolesnih brzo raste, a broj kreveta i slobodnih respiratora se smanjuje''.

''Ovom prilikom odajemo iznimno poštovanje našim umirovljenim liječnicima koji se odazivaju pozivu za aktivaciju radnog statusa, te apeliramo za njihovu maksimalnu zaštitu prilikom ponovnog uključivanja u posao. Italija je aktivacijom umirovljeničkih potencijala u proljeće ove godine dovela do velikog broja smrti u toj liječničkoj dobnoj skupini'', ističu iz Hrvatske udruge bolničkih liječnika.

Očekuju jasne odluke

Liječnike iz Sabora te Vlade i drugih državnih tijela pozvali su da se vrate svom pozivu liječenja bolesnih, a resorno ministarstvo da osigura formalno pravni okvir uključivanja onih liječnika koji su trenutno izvan zdravstvenog sustava.

''Očekujemo dovoljno zaštitne opreme, više testiranja osoba sa simptomima, te jasne političke odluke, ne više kao preporuke, nego kao izričite naredbe i kazne. Pozivamo sve nadležne na što hitnije donošenje odlučnijih mjera, a građane na savjesno i nesebično pridržavanje istih'', zaključuju iz HUBOL-a.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene