Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon ugroženih skupina

Treća faza: HZJZ objavio još detalja o tome kako će se cijepljenje organizirati za ostatak stanovništva

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Cijepljenje protiv koronavirusa odvijat će se u tri faze. U 2021. godini očekuje se primitak 5,6 milijuna doza cijepiva različitih proizvođača koje su dostatne za 2,8 milijuna stanovnika.

Republika Hrvatska potpisala je ugovore s četiri proizvođača cjepiva protiv koronavirusa, a nabava novih ugovora i postupci još uvijek traju. U 2021. godini očekuje se distribucija 5,6 milijuna doza proizvođača AstraZeneca/Oxford, Johnson&Johnson/Janssen, Pfizer/BioNTech i Moderna. Također, 500 tisuća doza predloženo je nabaviti sklapanjem ugovora s CureVac-om. Do sada, ugovorena količina cjepiva dostatna je za cijepljenje 2,8 milijuna stanovnika Hrvatske.

Kao što je i poznato, cijepljenje će se odvijati u tri faze. U prvoj fazi, koja je započela 27. prosinca, cijepit će se svi djelatnici i korisnici domova za starije osobe i zdravstveni djelatnici, dok će u drugoj fazi biti zahvaćene sve osobe starije od 65 godina i sve osobe s kroničnim bolestima. Treća faza odnosi se na cijepljenje preostalog stanovništva, koje se samovoljno želi cijepiti.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna PADAJU REKORDI Susjedi bilježe najviše aktivnih slučajeva od početka pandemije, dosad cijepljeno 33 tisuće građana

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna strah od novog soja Njemačka ubrzava proces cijepljenja: "Tjedni pred nama bit će izuzetno teški, medicinsko osoblje je na izmaku snaga"

Za primjenu cjepiva morate imati navršenih 16 godina. Ženama fertilne dobi, nakon primjene prve doze više se ne savjetuje odgoda začeća do dva mjeseca. Osobe koje su preboljele koronavirus također se mogu cijepiti kada im istekne izolacija.

Kontraindikacije za cijepljenje su akutna bolest i preosjetljivost na sastojke cjepiva. S obzirom na to da dovršene studije utjecaja cjepiva, trudnoća se ne smatra kontraindikacijom za cijepljenje, već dolazi u obzir ako trudnica ima čimbenike koji ju svrstavaju u ugroženu skupinu za teške oblike koronavirusa. S imunološkog aspekta, bolji je imunološki odgovor ako se cjepivo primijeni četiri tjedna nakon početka bolesti, nego ako se primijeni ranije. Nema potrebe serološki testirati osobe prije cijepljenja, kao ni raditi bris.

Osobe koje su u karanteni mogu se cijepiti ako nemaju simptome bolesti, ali nije preporučljivo pozivati ih na cijepljenje da ne bi nekoga zarazile. Podaci iz kliničkih ispitivanja o cijepljenju imunokompromitiranih osoba i osoba s autoimunim bolestima su oskudni, ali s obzirom da su to osobe s povećanim rizikom  preporučuje se cijepiti ih, ako nemaju kontraindikaciju za cijepljenje. Međutim, potrebno im je napomenuti da je moguće da će u njih učinkovitost cjepiva biti niža nego u imunokompetentnih cjepljenika.

''U trećoj fazi, kad će se cijepljenje ponuditi svima zainteresiranima, cijepljenje će se nuditi u radnim organizacijama putem nadležnih specijalista medicine rada, zavoda za javno zdravstvo i u primarnoj zdravstvenoj zaštiti. Organizacija i provedba cijepljenja u PZZ (na punktovima za cijepljenje ili u ordinacijama liječnika obiteljske medicine) u nadležnosti je Doma zdravlja. Također, ako se uspije dogovoriti s ljekarničkom komorom, cijepljenje će biti omogućeno i putem ljekarni, kao što je bilo omogućeno cijepljenje protiv gripe ove sezone'', priopćili su.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna zemlja s najviše zaraženih Prvi put premašili 300.000 novozaraženih u jednom danu, probili i crni rekord

Pročitajte i ovo Koronavirus, Hrvatska, Ilustracija - 7 na respiratoru 191 pacijent U Hrvatskoj 1401 novi slučaj zaraze, preminulo 38 ljudi: Dobre vijesti iz donedavno najpogođenije županije

Osobe koje su cijepljene u prvom valu trebaju se docijepiti drugom dozom za tri tjedna, no ako se zbog neplaniranih okolnosti druga doza primijeni nakon više od tri tjedna, to neće biti problem.

Više informacija možete pronaći ovdje.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene