Testiranje na koronavirus u Kini
Testiranje na koronavirus u Kini Foto: Afp

Kina je u četvrtak prijavila 63 novozaražena koronavirusom u posljednja 24 sata, što je najveći broj od srpnja, dok vlasti pokušavaju izolirati žarište koronavirusa koje se pojavilo na području oko Pekinga.


Zemlja u kojoj se novi koronavirus pojavio prije godinu dana proljetos je uglavnom suzbila epidemiju zahvaljujući strogoj kontroli kretanja, sveopćem nošenju maske, mjeri karantene i aplikacijama za praćenje kontakata pomoću mobitela.

Vezani članci Koronavirus u Kini, ilustracija Kina odgovorila SAD-u oko izvješća WHO-a o uskraćivanju podataka o COVIDU-19: "Ne bi smjeli upirati prstom" Radnik bolnice u Wuhanu Kineske vlasti odbile misiji WHO-a dati podatke o ranim slučajevima COVID-19: "Sve su pretpostavke još moguće"

No broj oboljelih i umrlih u Kini ovih dana raste, iako je veoma daleko od brojeva koji se prijavljuju u inozemstvu.

Većina novozaraženih u četvrtak dolazi iz Shijiazhuanga, glavnog grada pokrajine Hebeja, koja okružuje Peking (51 zaraženi plus 69 asimptomatskih slučajeva).

Sve škole na tom području s 11 milijuna stanovnika su zatvorene.

Glavne autoceste za Shijiazhuang, oko 300 km južno od Pekinga, zatvorene su, a međugradski autobusi ne voze kako se virus ne bi proširio izvan grada.

Iz zdravstvenih razloga glavna željeznička stanica u Shijiazhuangu je zatvorena i više ne prima putnike, objavila je javna televizija CCTV.

"Jučer sam se testirala, ali još nisam dobila rezultate. Bez njih ne mogu izaći iz grada", rekla je mlada žena na upit CCTV-a.

Ako je vjerovati službenim podacima, Kina je od početka epidemije prijavila 4634 umrla i više od 87.000 zaraženih, od kojih je većina u Wuhanu, u središtu zemlje.