Istarski stožer poziva na poštivanje mjera
Istarski stožer poziva na poštivanje mjera Foto: DNEVNIK.hr

Njemačka je u četvrtak Istarsku i Bjelovarsko-bilogorsku županiju uvrstila na listu regija s visokim rizikom zaraze koronavirusom, pa sada cijela Hrvatska spada u tu kategoriju.


Državni epidemiološki institut Robert Koch je zbog rastućeg broja novozaraženih posljednje dvije hrvatske županije koje se nisu nalazile na listi proglasio rizičnim područjima.

Vezani članci Koronavirus u Njemačkoj, ilustracija Za njih ova ograničenja više ne vrijede: Uveli su povlastice za cijepljene i one koji su preboljeli COVID, ali neke mjere ipak ostaju na snazi U Istri zaražene pokojnike smiju prevoziti samo dvije tvrtke U Istri traje rat oko prijevoza pokojnika: "Istra je nešto posebno, oni su bolji od nas. Mi ostali pogrebnici smo svi nesposobni, a oni su sposobni..."

Odluka stupa na snagu u subotu, 3. travnja i znači da će sve osobe koje iz Hrvatske dolaze u Njemačku morati u roku od 48 sati predočiti negativni test na koronavirus i u karanteni biti deset dana nakon povratka.

Samoizolaciju je moguće prekinuti nakon pet dana s novim negativnim testom.

Istra je, uz Baleare za njemačke građane dosad bilo rijetko turističko odredište koje nije bilo na listi rizičnih područja.

Unatoč apelima političara, brojni su Nijemci ovog tjedna otputovali na uskrsne praznike u inozemstvo.

Zbog velikog broja turista koji putuju na Mallorcu, njemačka vlada je u utorak donijela udredbu po kojoj će putnici koji se vraćaju s tog španjolskog otoka morati pokazati negativni test na koronavirus, iako se Mallorca ne nalazi na listi rizičnih regija. Ministarstvo unutarnjih poslova je to objasnilo kontaktima s turistima iz drugih zemalja.

Vlada je razmatrala i zabranu putovanja u inozemstvo, ali se od toga odustalo zbog ustavno-pravnih razloga.