Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bitna epidemiološka sigurnost

Domaći gosti ne mogu spasiti sezonu, iz putničkih agencija upozoravaju: "Prebrzo otvaramo granice, to je vrlo opasno"

Boris Žgomba o turističkoj sezoni pred nama - 5
Boris Žgomba o turističkoj sezoni pred nama - 5 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Boris Žgomba o turističkoj sezoni pred nama - 5 Boris Žgomba o turističkoj sezoni pred nama - 5 Foto: DNEVNIK.hr Boris Žgomba o turističkoj sezoni pred nama - 6 Boris Žgomba o turističkoj sezoni pred nama - 6 Foto: DNEVNIK.hr Boris Žgomba o turističkoj sezoni pred nama - 7 Boris Žgomba o turističkoj sezoni pred nama - 7 Foto: DNEVNIK.hr Boris Žgomba o turističkoj sezoni pred nama - 4 Boris Žgomba o turističkoj sezoni pred nama - 4 Foto: DNEVNIK.hr +2 Boris Žgomba o turističkoj sezoni pred nama - 3 Galerija 1/7 >>
Od turizma godišnje zaradimo oko 12 milijardi eura, ali samo 12 posto Hrvata može si priuštiti ljetovanje u Hrvatskoj. Granice su otvorene, no gužvi na njima nema.

Rezervacije su otkazane, novih na vidiku nema, ali cijene noćenja u apartmanima ne padaju! Vlasnicima apartmana u Istri ne pada na pamet krevete iznajmljivati u pola cijene.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Možemo li biti zadovoljni? Ministrica otkrila koliko je turista stiglo u Hrvatsku: Brojevima je zadovoljna, ali ipak ju nešto brine Boris Žgomba i Lina Dolar moramo biti realni Što očekuje turističku sezonu? "Turizam više nikad neće biti isti, ali Hrvatska ima dobru startnu poziciju"

Iako su mu apartmani trenutačno prazni, cijena je puna. "To je veliki problem. Može se, recimo, spustiti za 20 posto, a poslije treba pet godina da se vrati nazad", kazao je iznajmljivač iz Medulina Ivo Lorencin.

No jedno su želje, drugo realnost. "Činjenica je da će morati biti jeftiniji s obzirom na to da ne otvara granice samo Hrvatska, otvaraju i druge države i jednostavno se moramo prilagoditi novim okolnostima", smatra Danijel Radeta, predsjednik Udruge iznajmljivača Zadar.

Privatni smještaj 65 posto turističkih kreveta

Privatni smještaj čini čak 65 posto turističkih kreveta u Hrvatskoj. Stare gradske jezgre gradova na obali prepune su apartmana. No hoće li oni ove godine biti puni, uvelike ovisi o cijeni.

Za lipanj, srpanj i kolovoz cijene su još uvijek na razini prošlogodišnjih. Provjerili smo, nešto niže cijene apartmana mogu se naći za vikend koji nam stiže, po last minute ponudi.

Uživaju u Vodicama po nižim cijenama

Po nižim cijenama pojedini Hrvati u svibnju uživaju u Vodicama. Hotel je otvoren s prvim danom popuštanja mjera.

"U početku nismo imali nikoga pa smo imali 10 gostiju, večeras već imamo 30 gostiju, za vikend će ih biti i više i mi im se itekako radujemo", otkriva vlasnik hotela u Vodicama Darko Bastić. Iako rade s 50 posto kapaciteta, radnike nisu otpuštali.

Očekujemo i strance

Osim Hrvata očekuju i strance. Prvi kojima bismo mogli poželjeti dobrodošlicu su Slovenci, Austrijanci, Nijemci…

No do tada i resorno Ministarstvo ulog stavlja na Hrvate. "Domaći gosti imali su utjecaj oko 12-13 posto, imali smo oko milijardu i pol eura prihoda od domaćih gostiju u najboljim sezonama", objašnjava ministar turizma Gari Cappelli.

Ova pred nama teško da će biti najbolja, no valja se potruditi. "Mi smo se okuražili čim je bila prilika, ja mislim da može", smatra Zagrepčanka Ivana. "Bez novca, bez kulture, bez kulture putovanja, nema ni turizma", dodaje Marinko iz Zadra.

Turistički kotač mogao bi se najbrže zavrtjeti u nautici. "Ovo je jedan od prvih vidova turizma koji će zaživjeti, mi se uspoređujemo s kampovima i kućicama na osami, plovilo nudi intimu, udaljenost od velikog broja ljudi", objašnjava predsjednik Udruženja marina pri HGK-u Sean Lisjak.

Razmak obvezan na plažama

Udaljenost će morati postojati i na plažama. Na sto četvornih metara trebalo bi biti maksimalno 15 ljudi. Udaljenost između ručnika, ali i kupača u moru ili vodi ne bi smjela biti manja od jednog i pol metra. I naravno, obvezna je dezinfekcija ležaljki, i do nekoliko puta na dan.

Za mnoge Dalmatince bit će to nezamislive scene. "Neće se nitko toga pridržavati, ne vjerujem", smatra Valentina iz Zadra.

"Da smo disciplinirani, bilo bi izvedivo", slaže se s njom Željka, koja dodaje da ne može zamisliti takvo ljeto. Ali morat ćemo ako želimo da nam Lijepa Naša bude korona free ljetna destinacija.

Gosti traže epidemiološku sigurnost

Gost Dnevnika Nove TV, predsjednik Udruženja putničkih agencija pri HGK Boris Žgomba kazao je na koje goste možemo prve računati.

"Prije svega možemo računati na goste iz okolnih zemalja, goste zemalja koji imaju sličnu epidemiološku situaciju kao i mi, a to su, u principu, Slovenija, Austrija, Slovačka, Mađarska i Češka. Vjerujemo da će vrlo brzo i Njemačka doći u tu grupu", kazao je.

"Gostima je vrlo važna ta epidemiološka sigurnost. Znate da je i Europska unija u posljednjem proglasu najavila prije dva dana jednu interaktivnu kartu u realnom vremenu s brojem zaraženih ili stupnjem zaraženosti po gradovima, regijama i državama u Europi. I to će biti veoma važno kod odabira gostiju", dodao je Žgomba.

"Opasno je govoriti o prometnim koridorima"

Kaže kako ni izbliza ne treba očekivati pun lipanj. "Niti će proraditi prometni koridori, niti će biti prometni pravci ili aviolinija ni bilo što drugo. Opasno je govoriti o koridorima kao rješenjima za ovu godinu. Mislim da moramo razgovarati o nekom općem rješenju otvaranja granica. Veoma je opasno govoriti o nekontroliranom otvaranju", objasnio je Žgomba.

"Mi smo danas možda malo prebrzi u želji da otvorimo ekonomiju - prebrzo je otvaramo. Nije uputno miješati goste iz različitih zemalja i različite stupnje zaraženosti, a to mi sad u najavama pokušavamo uraditi. Moramo se pažljivo otvarati da ne promašimo sve ovo što smo dobro do sada napravili", dodao je.

Domaći gosti ne mogu spasiti sezonu

Kaže da domaći gosti ne mogu spasiti sezonu. "Domaći gosti možda će pomoći da ova sezona ljepše izgleda. Uzet ćemo samo jedan primjer - četiri milijuna ima stanovnika u Hrvatskoj, a oko 17 milijuna dolazaka. Niti da svi Hrvati dođu na Jadran, neće spasiti sezonu", objasnio je Žgomba.

Kaže da su cijene odraz ponude i potražnje. "Tržište će vrlo vjerojatno odlučiti, ako je smanjena potražnja, a to će biti, onda će i cijene biti regulirane prema tome", zaključio je Žgomba.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene