Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Crne prognoze iz Bruxellesa

Koronakriza pokorila i najveću europsku gospodarsku silu, čak se ni Švedska nije izvukla

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Eurostat je objavio prognoze prema kojima bi europsko gospodarstvo u prvom tromjesečju trebalo potonuti za 3,3 posto.

BDP Europske unije u prvom kvartalu 2020. trebao bi biti manji za 3,3 posto u odnosu na posljednji kvartal 2019., procjenjuje Eurostat.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Skoro staro normalno Za njih ova ograničenja više ne vrijede: Uveli su povlastice za cijepljene i one koji su preboljeli COVID, ali neke mjere ipak ostaju na snazi Slika nije dostupna Pala odluka Građani mlađi od 60 godina koji su primili AstraZenecu ponovljenu dozu dobit će od drugog proizvođača

Zemlje eurozone, prema procjenama, u  prvom tromjesečju ukupno su izgubile 3,8 posto BDP-a u odnosu na prethodno tromjesečje. To je najveći pad od 1995. godine.

Najveće europsko gospodarstvo, ono njemačko, u prvom bi kvartalu prema procjenama Eurostata trebalo pasti za 2,2 posto, iako je Njemačka u prva tri mjeseca ove godine stajala bolje od ostalih zapadnoeuropskih ekonomija. To je najveći pad te zemlje u proteklih 10 godina. 

Kad je riječ o ostalim velikim europskim gospodarstvima, kvartalni pad BDP-a u Španjolskoj bio je 5,2 posto, u Italiji 4,7 posto, a najgore je prošla Francuska, u kojoj je zabilježen pad od 5,8 posto, najviše od kraja Drugog svjetskog rata.

Unatoč blažim mjerama obrane od epidemije, u Švedskoj je BDP pao za 0,3 posto.

Podaci za Hrvatsku bit će objavljeni krajem svibnja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene