Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uz izuzetke

Njemačka će cjepivom AstraZenece cijepiti samo starije od 60 godina

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Njemačka će rezervirati upotrebu AstraZenecinog cjepiva za osobe starije od 60 godina nakon nekoliko slučajeva pojave krvnih ugrušaka, objavila su u utorak regionalna i savezna ministarstva zdravstva.

"Mlađi od 60 godina koji žele moći će primiti to cjepivo ali samo nakon savjetovanja s liječnikom koji vrši cijepljenje i nakon personalizirane analize opasnosti", naveli su ministri 16 njemačkih saveznih pokrajina i savezni ministar u priopćenju nakon sastanka.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna morat će se ponovno cijepiti Velika afera! Medicinska sestra na 9000 ljudi primijenila fiziološku umjesto cjepiva, istražuju se i politički motivi Slika nije dostupna Neopravdan trošak Još jedna zemlja ukida besplatno testiranje na COVID: "Korist imaju samo necijepljeni, a cjepivo je dostupno svima"

Za mlađe od 60 godina koji su već primili prvu dozu tog cjepiva, ministri ostavljaju izbor, ili da im se ubrizga druga doza, ili da pričekaju preporuku odbora za cjepiva (STIKO) predviđenu za kraj travnja.

Kancelarka Angela Merkel i ministar zdravstva Jens Spahn bi trebali kasnije održati konferenciju za novinare o toj temi.

STIKO je nešto ranije objavio odluku da "preporučuje Astra Zenecino cjepivo samo starijima od 60 godina".

To stajalište se temelji "na sada dostupnim podacima o rijetkoj, ali teškoj trombozi kao nuspojavi koja pogađa uglavnom mlađe od 60 godina između 4 i 16. dana nakon cijepljenja", precizirali su.

Njemačka je primijenila najmanje jednu dozu cjepiva oko 11 posto svog stanovništva i treba ubrzati kampanju zaštite protiv koronavirusa dok treći val zahvaća zemlju.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene