Ponedjeljak je bio prvi radni dan od uvođenja mjera prema kojima u javnom prijevozu popunjenost ne smije prelaziti 40 posto raspoloživih mjesta. Iz ZET-a su javili kako je prošao jučerašnji dan i je li bilo kršenja mjera.

Galerija


ZET je zbog uvođenja novih mjera na svoje tramvaje i autobuse postavio naljepnice s točnim brojem putnika koji može biti u vozilu. No, unatoč upozorenjima, na pojedinim mjestima polazaka putnika stvarale su se velike gužve, a neki tramvaji bili su popunjeni i više od dopuštenog. 

ZET je priopćio kako jučer u jutarnjim satima nisu zabilježeni slučajevi kršenja Odluke Nacionalnog stožera o ograničenju broja putnika u vozilima na gotovo svim gradskim linijama, no da je bilo izuzetaka.

"Izuzetaka je bilo na tek nekoliko polazaka, gdje su naši kontrolori uočili nešto veći broj putnika od dopuštenog, no, nažalost, putnici su se oglušili na upozorenja kontrolora da pričekaju iduće vozilo", rekli su nam iz ZET-a.

Također su upozorili kako djelatnici ZET-a nemaju ovlasti zabraniti ulazak u vozilo ili prisiliti putnika s uredno kupljenom kartom da ga napusti. 

Stoga su još jednom pozvali putnike da ne ulaze u tramvaj ili autobus ukoliko procjene da je popunjenost blizu 40 posto, a također i da surađuju s njihovim osobljem na terenu.

Strpljenje, molim! 

Građane su još jednom pozvali na strpljenje. 

"Kako je riječ o prvom radnom danu s novim mjerama, potrebno je malo strpljenja dok se u cijelosti ne provede prilagodba i uoče dijelovi mreže na kojima je potrebna eventualna intervencija s dodatnim kapacitetima.

Naglašavamo kako je od početka primjene jesenskog, intenzivnijeg voznog reda, praćenjem na terenu utvrđeno kako je dnevna popunjenost kapaciteta u vozilima do 30 posto, čemu u prilog ide rad od kuće koji je velik broj poslodavaca omogućio svojim djelatnicima", odgovorili su nam iz ZET-a. 

Policija je na konferenciji za medije u utorak objašnjavala kako će se kontrolirati pridržavanje mjera. Davor Posilović, načelnik Sektora policije u PU zagrebačkoj, izjavio je da policija neće provoditi kontrole javnog gradskog prijevoza, osim ako bude ozbiljnog kršenja mjera.