Obavijesti Video Pretražite Navigacija
diže glas protiv loših zakona

Tko je Mislav Kolakušić, najveće iznenađenje europskih izbora i ''sudac pravednik'' koji je prespavao izbornu noć?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mislav Kolakušić odlučio je prespavati izbornu noć i objavio je da neće biti dostupan medijima za izjave, nego će biti s obitelji. Kolakušića, najveće iznađenje ovih parlamentarnih izbora, javnost zna kao suca Trgovačkog suda, a upoznala ga je tijekom donošenja i primjene lex Agrokora.

Mislav Kolakušić 49-godišnji je, sad već bivši, sudac iz Zagreba. Nakon što je položio pravosudni ispit, Kolakušić je započeo karijeru sudskog savjetnika na Trgovačkom sudu, u ovršnom, parničnom i registarskom odjelu, a 2011. godine imenovan je za suca Trgovačkog suda u Zagrebu.

Pročitajte i ovo Sanja Vištica i Ivan Penava - 2 Jedno pitanje mu nije sjelo Penava za Dnevnik Nove TV: "Nismo uskogrudna stranka, bit će mjesta za Kolakušića i istaknute pojedince" Mislav Kolakušić i Mario Radić Borba za svaki glas Sprema se nova suradnja na desnici: "Jako smo blizu dogovora..."

Kolakušić je učestalim medijskim istupima u javnosti zaradio nadimak ''suca pravednika'' koji ''diže glas protiv loših zakona''.

U vrijeme Vlade Zorana Milanovića poslao je na ocjenu ustavnosti Zakon o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi. Tvrdio je da spomenuti zakon može donijeti velik broj negativnih posljedica koje se mogu usporediti sa štetom koja je učinjena za vrijeme privatizacije 90-ih godina, nakon čega je zakon i izmijenjen.

Mislav Kolakušić pod svjetla reflektora dospio je i 2013. godine, kada je ušao u otvoreni sukob s tadašnjim ministrom financija Slavkom Linićem, kada je govorio kako su predstečajne nagodbe - pljačka stoljeća. Od tada je čest sugovornik medija u kojima je pod povećalom zbog iznošenja svojih stavova. Javno je osudio i samu proceduru stečajnog zakona tvrdeći da je protuustavan.

Kolakušić je 2017. godine javnim istupima oštro osudio donošenje i način donošenja lex Agrokora, odnosno Zakona o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima, navodeći da se, između ostalog, ne zna tko je spomenuti zakon pisao. Smatra da je najveći problem u Hrvatskoj taj što se zakoni pišu po narudžbama aktualnih lobija.

''Ministar i volonter premijer''

Iduće godine, u lipnju 2018., Kolakušić se s još 11 kandidata kandidirao za suca Ustavnog suda RH za jedno od tri tada prazna mjesta, no nije bio izabran.

Unatoč negodovanjima struke, Mislav Kolakušić 2019. godine kandidirao se na izborima za Europski parlament kao nositelj Liste građana i najavio kraj svoje sudačke karijere. Prije tjedan dana Kolakušić je i podnio ostavku na mjesto suca s danom 24. svibnja, dva dana prije EU izbora.

"Pokušao sam unutar pravosuđa u svih 20 godina učiniti sve da zaštitim imovinu građana Republike Hrvatske, podnosio sam kaznene prijave USKOK-u, gdje i malo dijete vidi da se radi o kaznenome djelu, i sve je to rezultiralo – apsolutno ničime. Hrvatskoj nedostaje pravde, morala i jednakosti i zato sam odlučio napustiti sud jer postoji samo jedno mjesto s kojega možete promijeniti Hrvatsku, a to je Vlada i 76 mandata u rukama", rekao je.

Kako je sam rekao, nakon pobjede na europskim izborima ne želi postati premijer, već ministar pravosuđa i policije, nakon čega je obećao da će se oštro boriti protiv korupcije. "Ja ću preuzeti poziciju ministra pravosuđa i policije i bit ću volonter premijer", kazao je.

Građanima je uoči izbora poručio da je došlo vrijeme da manjina koja izađe na izbore prestane odlučivati o budućnosti Republike Hrvatske.

Kolakušić je na početku kampanje bio vrlo uvjeren u uspjeh na izborima za Europski parlament rekavši da je jednostavno nemoguće da ne osvoji mandat. ''Ovo nije moguće, to apsolutno nije moguće. Imamo na društvenim mrežama 140 tisuća ljudi koji nas podržavaju. Stranica ima doseg 9 milijuna ljudi, daleko najaktivnija stranica'', bio je uvjeren Kolakušić.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene