Ivana Maletić (Foto: Marko Prpic/PIXSELL)
Ivana Maletić (Foto: Marko Prpic/PIXSELL) Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Europski parlament u utorak je podržao izbor hrvatske kandidatkinje Ivane Maletić za članicu Revizorskog suda EU-a iako je prethodno izvjestitelj EP-a za to pitanje kazao da se radi o političkom i netransparentnom imenovanju.


Za imenovanje Ivane Maletić u Revizorski sud glasovalo je 329 zastupnika, protiv je bilo njih 264, a suzdržanih 55.

Vezani članci Boris Mikšić, Dragutin Lesar i Nansi Tireli i Mirela Holy (Foto: PIXSELL) "Plesali su jedno ljeto": Provjerili smo gdje su danas nekadašnja izborna iznenađenja Vjekoslav Đaić razgovara s Ružom Tomašić (Foto: Dnevnik.hr) Obrađena sva biračka mjesta: SDP i HDZ izjednačeni s 4 mandata. Najviše glasova osvojili Tomašić i Kolakušić

Izvjestitelj Europskog parlamenta za imenovanje sudaca Revizorskog suda, estonski zastupnik Zelenih Indrek Tarand upozorio je prije glasanja da su gotovo svi kandidati politički izabrani.

Tarand je u obraćanju zastupnicima na plenarnoj sjednici u Strasbourgu ocijenio da Maletić ima vrlo dobre profesionalne reference za Revizorski sud, ali da su postupci imenovanja, posebice u novim članicama, "daleko od transparentnih".

Rumunjska i Hrvatska u procesu imenovanja nisu ispunili visoke standarde predviđene ugovorima EU-a, ustvrdio je estonski izvjestitelj .

Pozvao je članice da uvijek, poput Irske, kroz javnu proceduru predlažu po dvoje kandidata uzimajući u obzir i rodnu ravnotežu.

Na Tarandov istup reagirala je hrvatska zastupnica Željana Zovko (HDZ/EPP) ocijenivši ga "ideološkim" i neprimjerenim.

Hrvatska zastupnica Ivana Maletić zasad nije komentirala Tarandove ocjene.

Ivana Maletić uspješno je prošlog tjedna prošla saslušanje i dobila potporu Odbora Europskog parlamenta za proračunski nadzor. Isto, međutim, nije ostvario rumunjski kandidat Viorel Stefan, potpredsjednik rumunjske vlade. Njegovo odbijanje potvrdio je i Europski parlament.

Revizorski sud je posebna kontrolna institucija Europske unije, koji djeluje kao vanjski revizor Europske unije otkad je počeo s radom u listopadu 1977.

Sjedište mu je u Luxembourgu, a od 1993. stupanjem na snagu Ugovora iz Maastrichta dobija status institucije EU-a. Svaka zemlja članica ima po jednog člana Revizorskog suda, na mandat od šest godina.

Europski parlament daje mišljenje o kandidatima, a konačnu odluku donosi Vijeće koje nema obvezu slijediti mišljenje Europskog parlamenta.

Iako je mišljenje EP-a neobvezujuće, Maletić se pred Odborom obvezala da će odustati od kandidature ako ne dobije njegovu potporu.

Maletić je najavila da će izborom u Revizorski sud odmah napustiti sve političke funkcije, uključujući i dužnost potpredsjednice HDZ-a. (Hina)
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju