Obavijesti Video Pretražite Navigacija
unatoč izjavama izvjestitelja

Europski parlament podržao izbor Ivane Maletić u Europski revizorski sud: ''Daleko od transparentnog''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Europski parlament u utorak je podržao izbor hrvatske kandidatkinje Ivane Maletić za članicu Revizorskog suda EU-a iako je prethodno izvjestitelj EP-a za to pitanje kazao da se radi o političkom i netransparentnom imenovanju.

Za imenovanje Ivane Maletić u Revizorski sud glasovalo je 329 zastupnika, protiv je bilo njih 264, a suzdržanih 55.

Pročitajte i ovo Ivana Posavec Krivec (Foto: Dnevnik.hr) Iz SDP-ova stožera Kandidatkinja SDP-a Posavec Krivec: "Optimistični smo jer su rezultati s terena vrlo dobri" Drugi po redu rezultati izlazne ankete (Foto: Dnevnik.hr) Ispala Bruna Esih Izlazne ankete izbora za Europski parlament: HDZ-u 5, SDP osvaja 3 mandata. Najveće iznenađenje je Kolakušić: "Očito su njemu otišli gnjevni birači"

Izvjestitelj Europskog parlamenta za imenovanje sudaca Revizorskog suda, estonski zastupnik Zelenih Indrek Tarand upozorio je prije glasanja da su gotovo svi kandidati politički izabrani.

Tarand je u obraćanju zastupnicima na plenarnoj sjednici u Strasbourgu ocijenio da Maletić ima vrlo dobre profesionalne reference za Revizorski sud, ali da su postupci imenovanja, posebice u novim članicama, "daleko od transparentnih".

Rumunjska i Hrvatska u procesu imenovanja nisu ispunili visoke standarde predviđene ugovorima EU-a, ustvrdio je estonski izvjestitelj .

Pozvao je članice da uvijek, poput Irske, kroz javnu proceduru predlažu po dvoje kandidata uzimajući u obzir i rodnu ravnotežu.

Na Tarandov istup reagirala je hrvatska zastupnica Željana Zovko (HDZ/EPP) ocijenivši ga "ideološkim" i neprimjerenim.

Hrvatska zastupnica Ivana Maletić zasad nije komentirala Tarandove ocjene.

Ivana Maletić uspješno je prošlog tjedna prošla saslušanje i dobila potporu Odbora Europskog parlamenta za proračunski nadzor. Isto, međutim, nije ostvario rumunjski kandidat Viorel Stefan, potpredsjednik rumunjske vlade. Njegovo odbijanje potvrdio je i Europski parlament.

Revizorski sud je posebna kontrolna institucija Europske unije, koji djeluje kao vanjski revizor Europske unije otkad je počeo s radom u listopadu 1977.

Sjedište mu je u Luxembourgu, a od 1993. stupanjem na snagu Ugovora iz Maastrichta dobija status institucije EU-a. Svaka zemlja članica ima po jednog člana Revizorskog suda, na mandat od šest godina.

Europski parlament daje mišljenje o kandidatima, a konačnu odluku donosi Vijeće koje nema obvezu slijediti mišljenje Europskog parlamenta.

Iako je mišljenje EP-a neobvezujuće, Maletić se pred Odborom obvezala da će odustati od kandidature ako ne dobije njegovu potporu.

Maletić je najavila da će izborom u Revizorski sud odmah napustiti sve političke funkcije, uključujući i dužnost potpredsjednice HDZ-a. (Hina)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene