Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ususret EU izborima

Jesu li političari uspjeli motivirati birače? "Dođem pa glasam za neko smiješno ime na izborima, kako bi sudbina bila veselija"

Motiviraju li političari birače da izađu na izbore (Foto: Dnevnik.hr)
Motiviraju li političari birače da izađu na izbore (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Doroteja Horvat (Foto: Dnevnik.hr) Doroteja Horvat (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Motiviraju li političari birače da izađu na izbore (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/2 >>
Koliko su političari uspješni i što rade kako bi birače motivirali da se zapute do birališta?

Građani, pokazuje to odaziv na prošlim europskim izborima, ne žele utjecati na to tko će im krojiti pravila života iz Bruxellesa. Sramotno je da je prije pet godina na birališta izašla tek jedna četvrtina.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković (Foto: Dnevnik.hr) Završio sastanak predsjedništva HDZ-a Plenković o izbornom porazu: ''Organizacije će istražiti zašto smo dobili 240.000 glasova, a ne više'' Drugi po redu rezultati izlazne ankete (Foto: Dnevnik.hr) Ispala Bruna Esih Izlazne ankete izbora za Europski parlament: HDZ-u 5, SDP osvaja 3 mandata. Najveće iznenađenje je Kolakušić: "Očito su njemu otišli gnjevni birači"

U motivacijsku kampanju uključio se i Europski parlament, ali ruku na srce - većinu posla trebaju obaviti kandidati i liste. Više o tome doznala je reporterka Dnevnika Nove TV Ivana Brkić Tomljenović.

Doroteja Horvat studentica je prava. Jedna od najaktivnijih u kampanji - "Ovaj put glasam". I u tome - vrlo uvjerljiva.

"Moji prijatelji na faksu su prvo govorili da im dosađujem, ali velika većina njih je ipak rekla da će izaći na izbore i nadam se da će tako i biti", kazala je Doroteja.

Prije pet godina tako nije bilo. Izlaznost tek 25 posto. Posebno nezainteresirani mladi. Glasovalo ih je samo 13 posto.

Što čine političari?

A to se želi promijeniti i kampanjom Europskog parlamenta. Što, pak, rade političari?

Održavaju skupove. Obilaze Hrvatsku - uzduž i poprijeko. Snimaju spotove. Prašinu dižu potporom poznatih...

"Nekad su mi svi vikali Ćiro pederu, a sad čujem da to vičete Pupovcu", kazao je Ćiro Blažević.

Gordan Maras je u visinama Paklenice. Penje se na stijene i obećava zaštitu nacionalnih parkova. Njegovi kolege su u Crikvenici.

"U direktnom konktaktu s građanima pokušavamo potaknuti da izađu na izbore. Druga stvar - kad izađu na izbore, onda svi pobjeđuju, nije bitno koja će stranka dobiti najviše glasova", smatra SDP-ov Ranko Ostojić.

U lovu na glasove mladih, HDZ-ovci se uzdaju u premijerovog savjetnika Gorana Pauka. "Mislim da je premijer i predsjednik HDZ-a Plenković napravio najviše u tom smislu stavljajući Karla Resslera na čelo liste za generacije", kazao je Pauk.

Miro Bulj postavlja kamene temeljce za neispunjena vladina obećanja.

Podrška iz Švedske

Možemo, Novu ljevicu i Orah u Zagrebu podržava bivši švedski ministar obrazovanja.

"Ovo su izbori na kojima odlučujemo kakvu Europu želimo. Želimo li Europu koja se raspada i ne pomaže te koja ide u krajnje desno? Ili želimo Europu solidarnosti", pita Per Gustav Edvard Fridolin, bivši ministar obrazovanja u Švedskoj.

HSS-ovi kandidati su u Varaždinu. "Teško je motivirati mlade na izlazak, pitanje je li obilazak dovoljna. Ali stranačka infrastruktura želi vidjeti kandidate na terenu, kao i stranačko vodstvo", poručuje predsjednik HSS-a Krešo Beljak.

Andro Vlahušić u utorak ujutro govorio je o proširenju Europske unije. "Narodna stranka Reformista poziva ljude kroz cijelu Hrvatsku, imamo i konferencije za tisak, imamo i zanimljive teme, kako bi ljudi kroz zanimljive teme mogli prepoznati potrebu da izađu na izbore", poručuje Vlahušić.

"Izgubili smo povjerenje"

Jesu li u tome bili uspješni - pitali smo građane. "Svaki put ista priča u kampanjama političara. Mislim da će više govoriti djela", kazao je Filip Žulj.

"Izgubili smo povjerenje. Jer omladina ode, ne bore se za omladinu", smatra Senka Mujić.

"Ja volim doći i glasam za smiješno neko ime na izborima, kako bi sudbina bila veselija", poručuje jedan od birača.

A zašto su ovi izbori važni - objašnjava studentica Doroteja: "Europska unija nudi puno toga što mi nismo ni svjesni - od roaminga, mobilnosti, obrazovanja, a da bi ona to nama davala mi moramo njoj dati nešto zauzvat, a najmanje što možemo je izaći na izbore i odabrati naše predstavnike".

I to već ovu nedjelju.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 
Aktualno Plenković o liječenju Spinrazom: "Hoće li neki pacijent dobiti lijek nije stvar političke volje" Andrej Plenković (Foto: Dnevnik.hr) Andrej Plenković (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Premijer se oglasio o lijeku Spinraza (Foto: Dnevnik.hr) Hrvatska Plenković o liječenju Spinrazom: "Hoće li neki pacijent dobiti lijek nije stvar političke volje" 1/2 >>

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene