Oboljeli od spinalne mišićne atrofije i dalje čekaju svoj red.

Galerija


Premijer Andrej Plenković u Splitu je komentirao što će biti sa skupocjenim lijekom Spinrazom za oboljele od spinalne mišićne atrofije.

Vezani članci Andrej Plenković Plenković: "HZJZ smatra da se može nastaviti cijepiti s AstraZenecom", HALMED: "Treba paziti na simptome nakon cijepljenja" Prosvjed na Markovom trgu (Foto: Dnevnik.hr) - 5 Nakon sastanka u Vladi iza zatvorenih vrata roditeljima s djecom koji su čekali na hladnoći, obratio se ministar

Želi da odluke budu medicinskog, a ne političkog karaktera. Istaknuo je i da velik broj pacijenata dobiva lijek zahvaljujući naporima Vlade te da je to najveći iznos koji je neka vlada izdvojila za ovu svrhu.

"Hoće li neki pacijent dobiti lijek nije stvar političke volje. U budžetu HZZO-a ima 1,4 milijardi kuna za skupe lijekove", kazao je Andrej Plenković, predsjednik Vlade RH.

Podsjetimo, mjesecima se prosvjedovalo diljem Hrvatske zbog skupocjenog lijeka Spinraze kojeg ne mogu dobiti svi stariji od 18 godina i djeca na respiratoru.

Prije četiri mjeseca prosvjednike su primili premijer Andrej Plenković i ministar zdravstva Milan Kujundžić. Tada su im obećali da će u roku od dva tjedna Povjerenstvo dati novo mišljenje. Obećanje nije ispunjeno, rok je probijen.

U Dnevniku Nove TV u nedjelju ministru zdravstva apel je uputila oboljela Kristina Horžić. Kako je rekla, htjela bi znati kada će početi s liječenjem jer vremena više nema.

Ministar zdravstva Milan Kujundžić u ponedjeljak je kazao da se uskoro očekuje Povjerenstvo za Spinrazu i Povjerenstvo lijekove HZZO-a te da pacijenti nisu zaboravljeni. 

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr

Kineska delegacija posjetila 3. maj, Horvat: "Mislim da ćemo konačnu odluku dobiti vrlo skoro"