Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Svako treće dijete zube ne pere redovito. Alarmantan je to podatak, budući da o zdravlju zubi ovisi zdravlje našeg cijelog organizma.


Samanta, Anton i Monika znaju koliko je važno pravilno i redovito prati zube. Na pitanje koliko često peru zube odgovorili su da ih peru svaki dan.

Vezani članci Slika nije dostupna Želite li uopće znati koliko Hrvata nikada NE PERE zube? Slika nije dostupna S plaže kod zubara

'Ujutro, navečer, popodne, poslje ručka', tako svoje zube pere Samanta, a Monika ih pere subotom i nedjeljom.

Ministar: Specijalističke preglede građani će plaćati skuplje

Statistike su poražavajuće. Svako treće dijete u Hrvatskoj zube ne pere redovito. 12-godišnjaci koji žive u gradu imaju čak 3 zuba zahvaćena karijesom, dok njihovi vršnjaci u ruralnim sredinama i do 6 zuba.

'Negdje su te navike besprijekorne, negdje nažalost nisu. Ali, mislim da ćemo s ovim programom s kojim krećemo danas s uvođenjem zdravstvenog sata oralne higijene, koji će naši studenti provoditi u prvim razredima osnovne škole, napraviti zbilja puno na podizanju kvalitete oralnog zdravlja.', rekla je Zrinka Tarle, prodekanica za znanost Stomatološkog fakulteta u Zagrebu.

Jedan od najčešćih razloga zbog kojih pacijenti ne dolaze u stomatološke ordinacije je strah. No za Moniku nema straha. Ona zna što će postati kad odraste, a to je zubarica, zato jer zna popravljati zube. Svoje zubarsko umijeće pokazala je i nama.

Nakon samo dva mjeseca ukida se smjenski rad!

'To je najmlađa stomatologinja koja me dosad pregledala i moram reći da je bilo jako lijepo iskustvo i drago mi je da ovako djeca, mladi naraštaji ovako od malih nogu imaju interes za stomatologiju i drago mi je tako mlade vidjeti, pogotovo ovako male kikače.', rekao je Marko Meštrović, student stomatologije.

A da bi im zubi bili zdravi i kad narastu važno je da ih počnu prati od malih nogu.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook