Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Isplativost i kvaliteta

S plaže kod zubara

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
S plaže ravno zubaru. Tako izgleda odmor mnogih turista, posebice Talijana, koji sve više koriste usluge stomatologa na Jadranu. Kvaliteta je, kažu, ista kao u inozemstvu, ali uz puno niže cijene.

U prosjeku, cijene dentalnih usluga u Hrvatskoj su upola manje nego u inozemstvu, a za pojedine usluge poput izbjeljivanja zubi, iznosi su još jeftiniji.

Pročitajte i ovo Higijena zubi, ilustracija - 1 Nismo se proslavili Zapanjujući podaci - Hrvati godišnje kupe samo jednu četkicu za zube: "To je ko žena - imate jednom i ne mijenjate" Oralno zdravlje - 1 Porazna statistika Hrvati imaju najgore zube u Europi: Pogledajte koliko dugo koristimo četkicu za zube i koliko nam traje kalodont

No, ako su kvaliteta i materijali za rad isti kao i u stranim zemljama, onda se logičnim postavlja pitanje kako to da smo toliko jeftiniji.

Stomatolozi na Jadranu odgovaraju da je naša radna snaga jeftinija i da svoje usluge naplaćuju manje nego kolege u inozemstvu. U korist im ide preporuka stranaca, doslovno usmena predaja od pacijenta do pacijenta.

>> Znate li koja su vaša prava kod stomatologa?

Posjetili smo stomatologe u Zadru, ali i polikliniku u Vodicama, gdje turistima osim popravka i pregleda zubi pomažu i u organizaciji smještaja i razgledavanja.

Razgovarali smo s Ivanom, koja je iz Italije u Hrvatsku stigla prošli tjedan. Odmor ne provodi samo na plaži, nego i na zubarskoj stolici. '600 kuna sam platila za dvije ispune, što je dvostruko jeftinije nego u Italiji', kaže nam.

Stranih je pacijenata na Jadranu zato sve više. Razlog je isplativost i kvaliteta. 'Pacijenti koji dođu kod nas na godišnji odmor i naprave bilo kakve dentalne usluge praktički su besplatno ljetovali. Jer sve to skupa bi u njihovoj matičnoj zemlji puno, puno više platili', kaže stomatolog Frano Sladović.

Za pojedine usluge čak i po četiri puta većim iznosima.

Cijena ugradnje zubnog implantata u Italiji stoji čak 2.000 eura, u Austriji 1.700, Ujedinjenom Kraljevstvu 1.500, Njemačkoj 1.000, a u Hrvatskoj 550.

Mario iz Italije zato je poslušao preporuku prijatelja. 'Bio sam tu već u siječnju i sada sam opet došao', kaže nam.

'Talijani su nama nekako najbliži, u principu su oni najučestaliji naši gosti, premda imamo i pacijente iz ostalih zemalja. Tu uključujemo skandinavske zemlje gdje su usluge stomatologije nekako najskuplje', kaže stomatolog Ivica Dubravica.

Zato su čekaonice tijekom ljeta prepune. U poliklinici u Vodicama koju smo posjetili ne nude samo popravke i preglede. 'Omogućavamo im, znači, organizaciju smještaja u privatnom ili hotelskom smještaju, prijevoz ako je potrebno, pripomoć i isto tako ih upoznajemo s ljepotama naše zemlje', kaže voditeljica marketinga poliklinike Ana Paić Bumbak.

'Došli smo zrakoplovom, pomogli su nam pronaći apartman. Jako smo zadovoljni kvalitetom njihovog rada', kaže nam Matteo iz Italije. 'Bit ćemo dva tjedna na godišnjem i popraviti zube', kaže Talijanka Maria. I spojiti ugodno s korisnim. Uz odmor i ljepši osmijeh.

Dentalni turizam zasad je najviše zaživio u Istri, a u Dalmaciji posljednjih godina ubrzano raste. Pacijenata, kažu stomatolozi, ima čak iz Amerike i Australije. Za Hrvatsku dobra prilika, posebno ako se uzme u obzir da tržište zdravstvenog turizma u svijetu raste po godišnjoj stopi od 15 posto.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene