Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Zoran Milanović, predsjednik SDP-a, poručio je da Hrvatska treba na izbore što prije.


Nakon što je predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko najavio da danas pokreću opoziv premijera Tihomira Oreškovića, konferenciju za novinare održao je Zoran Milanović. 

Vezani članci Zoran Milanović Milanoviću optužnica protiv pripadnika HVO-a u Derventi "smrdi na namještanje" Zoran Milanović Milanović o poreznoj reformi i izjavama premijera: "Vokabular partijske škole u Kumrovcu"

'Nalazimo se u kompliciranoj situaciji u kojoj jedna grupa koja se zove Vladom maltretira cijelu zemlju. Na izbore moramo ići što prije. Ne znam zašto bi se čekalo do 9. mjeseca. Mi Vladu nemamo, mi smo zemlja bez vlasti. Bez vlasti ne možemo biti. Sabor treba raspustiti što prije i na izbore trebamo ići prije ljeta,' poručio je Milanović.

'Je li to moguće s ovim ljudima u Saboru ne znam, ali pozivam na to, ako su imalo patrioti jer time se vole razmetati. Ovo sve što gledamo su zakuhali ljudi koji su u Vladi, potpredsjednici, stranke i osoba koja je preko noći prihvatila dužnost premijera, potpuno svjesna u što se upušta. I sada njegovu smjenu traži HDZ. Mi smo prije toga tražili glasovanje o nepovjerenju Karamarku i, taj zahtjev je i dalje u proceduri. U međuvremenu HDZ, da izbjegne taj scenarij predlaže glasanje o osobi koju su od nikuda doveli kao premijera', poručio je predsjednik SDP-a i kazao kako će SDP još pričekati sa svojom odlukom što će im biti sljedeći korak.

'Vjerojatno nećemo ni sutra znati kakva je naša odluka, ovo je tehničko pitanje, i jedna i druga opcija ovise o volji SDP-a. Izbori su volja hrvatskog naroda koje se mnogi boje jer su svjesni svega. Proceduralno, HDZ može glasovanje o nepovjerenju Oreškoviću uvrstiti u dnevni red prije glasovanja o Karamarku. Nismo u kontaktu ni s kim, nažalost, voljeli bismo da je to moguće ali to s ovim ljudima nije moguće. Zalažemo se za izbore sredinom srpnja - što ćemo raditi tijekom ljeta? Još jednu kampanju? To nema smisla', smatra predsjednik SDP-a.

Za Milanovića je jasno tko je odgovoran za agoniju.

'Ovo je sramoćenje, blamaža, ovo je prvi put da Hrvatska gleda ovakvu sramotu, konačno vidimo da u Hrvatskoj od trećeg puta nema. Mi smo u vođenju bili relativno uspješni, solidni i dobronamjerni, kad vidite što je danas. Vidi se tko je patriot. Nitko nema pravo ovoj drugoj strani u koaliciji dijeliti lekcije, zajedno su odgovorni', kazao je lider oporbe.

'Brojke pokazuju da građani žele da se izbori održe što prije. Da predsjednica ima odgovornost prema zemlji rekla bi da to više ovako ne može', kazao je Milanović i dodao da će SDP će sam odlučiti što napraviti kako bi Hrvatska što prije izašla na nove izbore.

Naglasio je i kako će SDP još nekoliko dana pričekati s tom odlukom - s obzirom da su glasovanja o povjerenju premijeru i Karamarku proceduralno i tehničko pitanje te da neće, kako je rekao, nasjedati na HDZ-ove smicalice.

'Jasno je HDZ smicalicama pokušava smijeniti Tomislava Karamarka. Da bi se išlo na izbore treba raspustiti ovu sramotu od Sabora', zaključio je Zoran Milanović.

Kazao je i da će SDP na izbore ići s istom ili nešto širom koalicijom kao i zadnji put.

U SDP-u su spremni za sve scenarije, no smatraju kako su najbolje rješenje novi parlamentarni izbori.

Predsjedništvo SDP-a je već zauzelo stav da će, dođe li u Sabor prijedlog za glasovanje o opozivu premijera, prije njihova zahtjeva za smjenom Tomislava Karamarka, glasovati za opoziv Tihomira Oreškovića.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju