Zoran Milanović na odlikovanju pripadnika HVO-a
Zoran Milanović na odlikovanju pripadnika HVO-a Foto: Jurica Galoić/Pixsell

Documenta je u srijedu priopćenjem prosvjedovala zato što je predsjednik RH dodijelio počasni čin brigadnog generala Đuri Matuzoviću, jednom od zapovjednika HVO-a kojem se sudi za ratne zločine, poručivši da time omalovažava rad pravosuđa susjedne zemlje i uznemirava preživjele žrtve.


Documenta - Centar za suočavanje s prošlošću istaknula je u srijedu kako je Tužilaštvo BiH krajem 2016. podignulo optužnicu protiv Đure Matuzovića, Ive Oršolića, Tade Oršolića, Marka Dominkovića, Jose Nedića, Marka Blažanovića, Mate Živkovića, Ante Živkovića i Stjepe Đurića, a zbog njihova uhićenja prosvjedovali su Ministarstvo vanjskih poslova RH i lokalne vlasti Posavskog kantona u BiH.

Priopćenje prenosimo u cijelosti.

"Prosvjedujemo što je večeras Predsjednik RH Zoran Milanović dodijelio počasni čin brigadnog generala Đuri Matuzoviću, jednom od zapovjednika HVO-a, kojem se trenutno sudi za ratne zločine.

Odlukom o dodjeli počasnog čina predsjednik RH omalovažava rad pravosuđa susjedne zemlje i uznemirava preživjele žrtve povreda međunarodnog humanitarnog prava", piše u uvodu.

"Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podignulo je 30. prosinca 2016. optužnicu protiv Đure Matuzovića, Ive Oršolića, Tade Oršolića, Marka Dominkovića, Jose Nedića, Marka Blažanovića, Mate Živkovića, Ante Živkovića i Stjepe Đurića,. Zbog njihova uhićenja 2016. su prosvjedovali Ministarstvo vanjskih poslova RH i lokalne vlasti Posavskog kantona u Bosni i Hercegovini".

Naveli su i zbog čega se terete.

"Optuženici se terete da su u vremenskom periodu od druge polovice travnja 1992. do srpnja 1993. godine, za vrijeme međunarodnog oružanog sukoba koji je trajao i na širem području općine Orašje, kao pripadnici struktura HVO-a u Orašju, Vojne policije i policijskih struktura kao i stražara u logorima i zarobljeničkim centrima, Srednjoškolskom centru u Orašju i OŠ "Donja Mahala", počinili ratni zločin nad većim brojem žrtava srpske nacionalnosti sa područja Orašja i okolice".

"Na teret im se stavlja i počinjenje zločina protiv čovječnosti – sudjelovanje u progonu stanovništva srpske nacionalnosti motivirano nacionalnim, etničkim, kulturnim i vjerskim razlozima", napisali su.

Ilustracija Pokrenuta istraga protiv bivšeg pripadnika srpskih paravojnih postrojbi osumnjičenog za silovanje u Lovasu 1991.

Sudski čekić Podignuta optužnica zbog ratnog zločina: Naredio bombardiranje Gospića, poginulo troje civila

Njihovi su zločini povezani su s još jednom optužnicom. "Zbog istog mjesta i vremena počinjenja kaznenih djela ratnog zločina i zločina protiv čovječnosti, kazneni postupak protiv Mirka Jurića spojen je s postupkom koji se vodi protiv navedene devetorice te im se sudi istovremeno. Optužnica protiv Jurića, temore criminis pripadnika Vojne policije 106. brigade HVO-a, kojom mu se na teret stavlja ubojstvo jedne osobe, mučenje i zlostavljanje nekoliko osoba kao i silovanje dvije osobe, podignuta je 23. ožujku 2017.".

"Suđenje pred Sudom Bosne i Hercegovine počelo je u kolovozu 2017. Do posljednjeg ročišta prije pandemije COVID- 19 održanog u veljači 2020. svjedočilo je više od 100 svjedoka. Suđenje u ovom predmetu nije se dugo odvijalo zbog pandemije i preporuka Kriznog štaba, bolovanja predsjednice vijeća i promjene člana Sudskog vijeća. Suđenje je nastavljeno u veljači ove godine. Upravo je danas održano još jedno ročište", stoji u nastavku.

"Naglašavamo da su zločini prema civilima zatočenim u zgradi nekadašnje Osnovne škole "Donja Mahala" bili predmet još jednog kaznenog postupka u kojem su pravomoćno utvrđene činjenice o nečovječnom postupanju prema civilima. Za te je zločine osuđen Mate Baotić, zapovjednik II odjela Vojne policije 106. brigade HVO-a", napisali su iz Centra za suočavanje s prošlošću.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju