Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NESELEKTIVNI NAPAD

Podignuta optužnica zbog ratnog zločina: Naredio bombardiranje Gospića, poginulo troje civila

Sudski čekić
Sudski čekić Foto: DNEVNIK.hr
Riječko tužiteljstvo podiglo je optužnicu protiv 65-godišnjeg državljanina Srbije zbog donošenja zapovijedi o napadu na Gospić 1995. godine. Poginulo je troje civila, još dvoje ih je teško ozlijeđeno, dok ih je više zadobilo lakše tjelesne ozljede.

Nakon provedene istrage, Županijsko državno odvjetništvo u Rijeci je podiglo optužnicu protiv 65-godišnjeg državljanina Republike Srbije  zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva, objavljeno je u srijedu.

Optužnicom se okrivljeniku stavlja ne teret da je 4. kolovoza 1995., tijekom oružanog sukoba između regularnih oružanih snaga Hrvatske vojske i paravojnih jedinica tzv. Republike Srpske Krajine i vojske Republike Srpske kao zapovjednik aerodroma u Udbini i zapovjednik 105. vazduhoplovne brigade srpske vojske Krajine počinio to djelo.

"Tereti ga se da je nakon dovršenih planiranih borbenih letova i djelovanja po položajima Hrvatske vojske, zajedno sa zapovjednikom 92. mješovite avijacijske brigade vojske Republike Srpske (danas pokojni) koja se također nalazila na aerodromu Udbina, donio odluku da se, u znak odmazde zbog artiljerijskog djelovanja Hrvatske vojske po aerodromu, izvede neselektivni napad na grad Gospić. Nakon toga je iz vojno-zrakoplovne baze Udbina poletio zrakoplov tipa J-22 Orao i oko 17:20 sati neselektivno bombardirao samo sjedište grada Gospića s ukupno jedanaest bačenih aviobombi (tip FAB-100 M80)", stoji u priopćenju riječkog tužiteljstva.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Hrvatski državljanin iz Beograda U srpskim logorima iživljavao se na Hrvatima: Na granici uhićen zbog ratnog zločina

Pročitajte i ovo Vojska - 2 DOZNAJE DNEVNIK NOVE TV Pripadnici Armije BiH na hrvatskom teritoriju počinili zločine za vrijeme Oluje? "Znamo za nekoliko incidenata..:"

Uslijed eksplozija izazvanih bačenim aviobombama smrtno je stradalo troje građana, dvoje ih je teško ozlijeđeno, dok ih je više zadobilo lakše tjelesne ozljede.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene