Ponovno pristižu ozbiljne optužbe na račun vojno-obavještajne službe zbog sumnje u nezakonito trošenje državnog novca! Reporterka Dnevnika Nove TV Ivana Pezo Moskaljov donosi detalje.

Galerija Ivana Pezo Moskaljov Optužbe za vojno-obavještajnu službu: Ilustracija - 3 Optužbe za vojno-obavještajnu službu: Ilustracija - 2 +4 Optužbe za vojno-obavještajnu službu: Ilustracija - 1

Ured Vijeća za nacionalnu sigurnost obavio je nadzor u vojnoj agenciji, potvrđeno je Dnevniku Nove TV. Na nepravilnosti su upozoreni za vrijeme rutinske kontrole.

Sada se želi utvrditi jesu li vojni špijuni novac koji su dobivali za zadatke i potrebe odlaska u vojne misije zadržali za sebe, a troškove putovanja lažirali, te je li bilo muljanja s financijama.

Reporterka Dnevnika Nove TV Ivana Pezo Moskaljov, otkriva detalje istrage. 

"Unutar vojno-obavještajnog sustava ići će se u još jedan dubinski nadzor, uz ovaj koji je već obavljen, kako bi se utvrdilo jesu li vojni špijuni kršili zakon i o kakvim je točno kriminalnim radnjama riječ", rekla je Pezo Moskaljov.

Što će se sve provjeravati?

U dubinskom nadzoru provjeravat će se opseg potencijalnih malverzacija. "Provjeravat će se jesu li višak novca, koji su dobili za odlazak u strane misije, primjerice Poljsku ili Litvu, pospremali u vlastite džepove, kako su to kasnije pravdali računima - s obzirom na to da im je većina putnih troškova, poput prijevoza ili hrane, bila plaćena", rekla je.

Ilustracija Ima li u Hrvatskoj više ubojstava i provala ili korupcije? Veliko policijsko izvješće donosi zanimljive detalje

Sumnja se da je pronevjereno više od dva milijuna kuna. "Tko je sve obuhvaćen istragom, je li i koliko znao sam ravnatelj agencije, je li cijela situacija bila zataškavana - sve su to pitanja na koje nema službenog odgovora. Oni koje sam kontaktirala se pravdaju da je riječ o klasificiranim tajnim podacima i tek bi se, u slučaju da se potvrde sumnje financijske muljaže, trebali uključiti USKOK i DORH".

Što kaže državni vrh?

Ove su službe u nadležnosti su predsjednika i premijera, ali nisu htjeli pred kamere. "Budući da je riječ o tajnim podacima, i predsjednik i premijer su "zakopčani" oko afere koja trese vojni sustav. Iako se nisu očitovali o ovome, neslužbeno doznajem kako su o svemu obavješteni, budući da redovno dobivaju izvješća tajnih službi. Međutim, u ovoj fazi "istrage" ne žele o tome javno", rekla je.

Nije ovo prvi put da su vojni špijuni pod povećalom javnosti! "Bivša vojno-obavještajna garnitura Darko Grdić i Ognjen Preost osuđeni su za višemilijunsku krađu u redovima odnosno sustavu koji su vodili. Osuđeni su pravomoćno, a u međuvremenu su podnijeli i ustavnu tužbu, dok od predsjednika Zorana Milanovića traže - pomilovanje", rekla je Ivana Pezo Moskaljov.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju