Obavijesti Video Pretražite Navigacija
OZBILJNE OPTUŽBE

Vojni špijuni pod povećalom: Jesu li višak novca za misije pospremali u vlastite džepove? Sumnja se da je pronevjereno više od 2 milijuna kuna

Aktualno Galerija Ivana Pezo Moskaljov Ivana Pezo Moskaljov Foto: DNEVNIK.hr Optužbe za vojno-obavještajnu službu: Ilustracija - 3 Optužbe za vojno-obavještajnu službu: Ilustracija - 3 Foto: DNEVNIK.hr Optužbe za vojno-obavještajnu službu: Ilustracija - 2 Optužbe za vojno-obavještajnu službu: Ilustracija - 2 Foto: DNEVNIK.hr Optužbe za vojno-obavještajnu službu: Ilustracija - 1 Optužbe za vojno-obavještajnu službu: Ilustracija - 1 Foto: DNEVNIK.hr +3 Hrvatska vojska - 2 Galerija 1/8 >>
Ponovno pristižu ozbiljne optužbe na račun vojno-obavještajne službe zbog sumnje u nezakonito trošenje državnog novca! Reporterka Dnevnika Nove TV Ivana Pezo Moskaljov donosi detalje.

Ured Vijeća za nacionalnu sigurnost obavio je nadzor u vojnoj agenciji, potvrđeno je Dnevniku Nove TV. Na nepravilnosti su upozoreni za vrijeme rutinske kontrole.

Sada se želi utvrditi jesu li vojni špijuni novac koji su dobivali za zadatke i potrebe odlaska u vojne misije zadržali za sebe, a troškove putovanja lažirali, te je li bilo muljanja s financijama.

Reporterka Dnevnika Nove TV Ivana Pezo Moskaljov, otkriva detalje istrage. 

"Unutar vojno-obavještajnog sustava ići će se u još jedan dubinski nadzor, uz ovaj koji je već obavljen, kako bi se utvrdilo jesu li vojni špijuni kršili zakon i o kakvim je točno kriminalnim radnjama riječ", rekla je Pezo Moskaljov.

Što će se sve provjeravati?

U dubinskom nadzoru provjeravat će se opseg potencijalnih malverzacija. "Provjeravat će se jesu li višak novca, koji su dobili za odlazak u strane misije, primjerice Poljsku ili Litvu, pospremali u vlastite džepove, kako su to kasnije pravdali računima - s obzirom na to da im je većina putnih troškova, poput prijevoza ili hrane, bila plaćena", rekla je.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna PITANJE SIGURNOSTI Ima li u Hrvatskoj više ubojstava i provala ili korupcije? Veliko policijsko izvješće donosi zanimljive detalje

Sumnja se da je pronevjereno više od dva milijuna kuna. "Tko je sve obuhvaćen istragom, je li i koliko znao sam ravnatelj agencije, je li cijela situacija bila zataškavana - sve su to pitanja na koje nema službenog odgovora. Oni koje sam kontaktirala se pravdaju da je riječ o klasificiranim tajnim podacima i tek bi se, u slučaju da se potvrde sumnje financijske muljaže, trebali uključiti USKOK i DORH".

Što kaže državni vrh?

Ove su službe u nadležnosti su predsjednika i premijera, ali nisu htjeli pred kamere. "Budući da je riječ o tajnim podacima, i predsjednik i premijer su "zakopčani" oko afere koja trese vojni sustav. Iako se nisu očitovali o ovome, neslužbeno doznajem kako su o svemu obavješteni, budući da redovno dobivaju izvješća tajnih službi. Međutim, u ovoj fazi "istrage" ne žele o tome javno", rekla je.

Nije ovo prvi put da su vojni špijuni pod povećalom javnosti! "Bivša vojno-obavještajna garnitura Darko Grdić i Ognjen Preost osuđeni su za višemilijunsku krađu u redovima odnosno sustavu koji su vodili. Osuđeni su pravomoćno, a u međuvremenu su podnijeli i ustavnu tužbu, dok od predsjednika Zorana Milanovića traže - pomilovanje", rekla je Ivana Pezo Moskaljov.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene