Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"Svijet nas nije mogao zanemariti"

Milanović čestitao dvije važne obljetnice: "Ostavili su nas kada je bilo najteže, bio je to moralni dug"

Predsjednik Zoran Milanović
Predsjednik Zoran Milanović Foto: Lucija Ocko / CROPIX
Predsjednik Zoran Milanović poslao je priopćenje povodom Dana međunarodnog priznanja Republike Hrvatske i Dana mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja.

Predsjednik Zoran Milanović je povodom Dana međunarodnog priznanja Republike Hrvatske i Dana mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja ustvrdio da svijet nije mogao zanemariti volju hrvatskog naroda da ima svoju samostalnu državu jer je izborena i obranjena u pravednom i obrambenom Domovinskom ratu.

"Dan međunarodnog priznanja Republike Hrvatske, koji danas obilježavamo zajedno s Danom mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja, jedan je od datuma iz novije hrvatske povijesti koji ima značaj suvremene potvrde hrvatske državnosti. Kažem suvremene potvrde, jer hrvatska državnost seže daleko u povijest, država hrvatskog naroda znana je i priznavana stoljećima", poručio je Milanović u priopćenju.

"Hrvatskoj je državi, međutim, nedostajala nezavisnost koju je napokon stekla u Domovinskom ratu, nezavisnost koju su izborili hrvatski branitelji kojima dugujemo trajnu zahvalnost. Suvremeni svijet nije mogao zanemariti volju hrvatskog naroda da ima svoju samostalnu državu jer je izborena i obranjena u pravednom i obrambenom Domovinskom ratu, uz velike ljudske i materijalne žrtve", dodao je.

Pročitajte i ovo Grafiti u Splitu - 3 Uvredljivi grafiti FOTO Stigao odgovor na autanje ministra: "Milanoviću, je*at ćemo te u guzicu"

Također je napomenuo da je međunarodno priznanje Hrvatske bilo i moralni dug najvećeg dijela međunarodne zajednice koja je Hrvatsku ostavila samu kada joj je bilo najteže.

"Zato i uz ovaj spomendan zahvalnost prije svega upućujem hrvatskim braniteljima bez kojih ne bi bilo ni međunarodnog priznanja hrvatske države, a onda i svima koji su svojim djelovanjem doprinijeli punoj afirmaciji Republike Hrvatske kao ravnopravnog člana međunarodne zajednice", piše u priopćenju.

"A upravo je mirna reintegracija hrvatskog Podunavlja koju godinu kasnije potvrdila kako je suvremena hrvatska država od početka Domovinskog rata imala samo jedan cilj – potvrditi svoju državnost, ostvariti svoju nezavisnost i mirno živjeti i razvijati se na dobrobit hrvatskog naroda i svih njenih građana", zaključio je Milanović.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene