Obavijesti Video Pretražite Navigacija
otvaranje pregovora s BiH

Predsjednik prozvao Plenkovića: "Ovo je vrhunac njegova dodvoravanja briselskim birokratima"

Predsjednik Zoran Milanović
Predsjednik Zoran Milanović Foto: Damir Krajac/Cropix
Predsjednik Zoran Milanović oglasio se o početku pregovora BiH za ulazak u Europsku uniju.

Predsjednik Zoran Milanović u utorak se oglasio o početku pregovora Bosne i Hercegovine za ulazak u Europsku uniju. Priopćenje iz Ureda predsjednika prenosimo u cijelosti.

"Predsjednik Republike Zoran Milanović pozdravlja najavljeno otvaranje pregovora s Bosnom i Hercegovinom o članstvu u Europskoj uniji. Ulazak BiH u EU važan je za Hrvatsku iz više razloga, ali ključni je razlog taj što je ulazak BiH u EU ujedno strateški, nacionalni i sigurnosni interes Hrvatske jer u BiH živi i hrvatski narod, jer s BiH dijeli najdulju kopnenu granicu i jer su Hrvatska i BiH povijesno, kulturno i gospodarski duboko povezane prijateljske države.

Predsjednik Milanović proteklih je godina uporno zagovarao dodjelu statusa kandidata za BiH i početak pregovora o članstvu s BiH, štoviše, i danas je uvjeren kako je BiH to zaslužila i ranije. Jednako tako je zagovarao i tražio od Vlade RH - koja predstavlja Hrvatsku u institucijama EU-a - i od tih istih institucija da se hrvatskom narodu u BiH osiguraju sva prava koja mora imati kao konstitutivan i jednakopravan narod BiH. A to znači i pravo na legitimno predstavljanje Hrvata u svim tijelima vlasti u BiH, uključujući i pravo Hrvata u BiH da sami biraju svog člana Predsjedništva BiH.

Ali Hrvati u BiH dočekuju pregovore s EU-om bez prava da sami biraju svog predstavnika u najvišoj državnoj instituciji jer do danas nije promijenjeno izborno zakonodavstvo. Štoviše, u pregovore se ulazi s jasnom namjerom europske birokracije da od BiH stvori tzv. građansku državu u kojoj će se o pravima konstitutivnih naroda voditi računa još manje nego danas. Za hrvatski narod u BiH, ali i za Hrvatsku, to je neprihvatljivo i opasno, pogotovo jer je za očekivati da će se tijekom pregovaračkog procesa od vlasti u BiH tražiti dodatni ustupci i kompromisi.

Pročitajte i ovo Ilustracija Zatvoren je Pijan, bez položenog vozačkog izazvao sudar u neregistriranom, neosiguranom vozilu: Ni to nije kraj njegovim prekršajima

Imajući sve to u vidu, izjava predsjednika Vlade Andreja Plenkovića koji je početak pregovora BiH s EU nazvao 'najvećim vanjskopolitičkim uspjehom Vlade u ovom mandatu' predstavlja vrhunac njegova dodvoravanja briselskim birokratima. Za njegovu političku karijeru možda to i jest uspjeh jer je u cijelosti došao u ravan s briselskim poimanjem prava Hrvata u BiH. Ali za hrvatski narod u BiH takvim 'najvećim vanjskopolitičkim uspjehom Vlade' kao da je popločen put u politički pakao.

Plenković se i sada hvalisa kako su partneri u Bruxellesu čuli njegove poruke vezane uz BiH – prikazujući sebe kao veću Ursulu od Von der Leyen – iako svih ovih godina nismo ni čuli ni vidjeli da je bar jednom u Bruxellesu ikome rekao 'ne, dok se ne zajamče prava Hrvata u BiH!'. Niti na jednom Europskom vijeću ili na sastanku svojih briselskih partnera Plenković nije posegnuo za pravom koje ima i koristi svaka suverena članica EU-a. Kada se Hrvatskoj zabranilo da sudjeluje u misiji EU-a u BiH ili kada je visoki predstavnik za vanjsku politiku lagao o pravu Hrvatske kao članice EU-a ili kada su njegovi europski partneri legalizirali nelegalnog člana Predsjedništva BiH, Plenković nije ni pisnuo.

Umjesto da je barem jednom, kada je mogao i morao, iskoristio pravo glasa koje Hrvatska ima kao punopravna članica EU-a i zaštitio interes hrvatskog naroda u BiH i nacionalni interes Hrvatske, Plenković sada u tsunamiju predizborne samohvale predstavlja kao svoj uspjeh čak i tešku i neizvjesnu sudbinu hrvatskog naroda u BiH. Pravi se pri tome Plenković kao da ne zna da će baš ti njegovi briselski partneri dodatno nasrnuti na prava Hrvata u BiH jer za njih je jedino građanska BiH dovoljno dobra BiH da bude članica EU-a.

Pročitajte i ovo Potpisivanje koalicijskog sporazuma Umirovljenici zajedno koalicijski sporazum Umirovljenici idu zajedno na izbore: "Tražimo povećanje minimalne mirovine za 200 eura"

Stav je predsjednika Milanovića: BiH mora ući u EU kao država u kojoj će Hrvati biti konstitutivan i ravnopravan narod koji će sam birati svoje predstavnike u tijelima vlasti, uključujući i člana Predsjedništva BiH.

A Hrvatska kao punopravna članica EU-a mora iskoristiti sve instrumente, kao što to čine druge države članice kada štite svoje interese, da Hrvatima u BiH osigura takav status i zaštititi ne samo njih nego i strateške nacionalne interese Hrvatske", navedeno je u priopćenju.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene