Obavijesti Video Pretražite Navigacija
zeleno svjetlo

Plenković o otvaranju pristupnih pregovora BiH: "S Ursulom von der Leyen u kontaktu sam gotovo svaki dan u vezi toga"

Andrej Plenković
Andrej Plenković Foto: DNEVNIK.hr
Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen rekla je da će preporučiti otvaranje pregovora s Bosnom i Hercegovinom, a premijer Andrej Plenković istaknuo je i velike zasluge Hrvatske na EU putu naših susjeda.

Premijer Andrej Plenković komentrao je izjavu presjednice Europske komisije Ursule von der Leyen kako će BiH dobiti zeleno svjetlo za otvaranje pregovora o pristupanju EU. Kazao je da je s von der Leyen bio u kontaktu gotovo svaki dan u proteklih 20 dana vezano uz proširenje. 

"Radili smo sve ove dane da se od strane naših prijatelja u BiH naprave potrebni iskoraci da bi Komisija mogla preporučiti otvaranje pregovora," rekao je Plenković na okruglom stolu "Iskoristimo potencijal jedinstvenog tržišta" koji je organiziralo u utorak Ministarstvo gospodarstva.

O preporuci Europske komisije odlučivat će za tjedan dana Vijeće za opće poslove, koje čine ministri vanjskih ili europskih poslova država članica, a potom i čelnici država članica koji će se okupit ina samitu 21. i 22. ožujka.

Pročitajte i ovo Krešendo: Jadranka Kosor podcast Krešendo Bivša premijerka otkrila kako je izgledalo sastavljanje lista: ''Jadranka Kosor pronađena gola na vrhu zgrade, naišao je Šeks...''

Pročitajte i ovo Ukrajina postavlja zmajeve zube zmajevi zubi FOTO Ukrajina diže zid smrti od 1000 kilometara: "Ovako ćemo zaustaviti Putinovu vojsku"

"S obzirom da je Hrvatska 2016. pomogla BiH više nego itko drugi da podnese zahtjev za članstvo, da kasnije dobije pristupnicu za članstvo, omogućili smo BiH da napravi reforme u zadnja tri mjeseca, da smo otputovali u Sarajevo i poručili: 'Sad je trenutak'... Ta poruka se čula kod naših partnera i oni su napravili iskorake koji omogućuju ovu preporuku. Za nas je ovo jedna od najvažnijih vanjskopolitičkih postignuća Hrvatske u ovom mandatu. Ova odluka je važna za cijelu BiH, sva tri konstitutivna naroda, a posebno za Hrvate", kazao je premijer. 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene