Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nitko ne popušta

ZOR: Rezultat 0:0, trakavica ide dalje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Drama oko zakona o radu kao da nema kraja. Prepucavanja na relaciji Vlada sindikati traju već četiri mjeseca, a rezultat je i dalje nula naprema nula.

'Zakon je povučen i to nije nagla odluka', rekla je premijerka Jadranka Kosor. Nagla ili ne, kad se vratimo na kraj svibnja, Vladi je bila nezamisliva. 21. svibnja izmjene Zakona o radu sindikate su dovele na rub živaca. Oduzimanje prava iz kolektivnih ugovora bio je okidač za izlazak iz GSV-a. 'Čini mi se da se Vlada ponaša poput pijane posade broda', rekao je tada Ozren Matijašević, koordinator sindikalnih središnjica.

Pročitajte i ovo Ilustracija od utorka Loše vijesti za vozače, poskupljuje gorivo: Ovo su nove cijene Slika nije dostupna Sindikati Luki Bebiću: Matijašević: Predaja 190 kg teških potpisa u srijedu u 13 sati

>> Kosor: Novi ZOR neće ukinuti sva stečena radnička prava

Vladina je poruka bila jasna: ili plaće ili božićnice i regresi. 'Sada je trenutak kada treba razmišljati o tome je li važnije da se prime pune plaće i mirovine ili ne. Mi u vladi mislimo da jest', rekla je u svibnju premijerka Kosor. 27. svibnja sindikati nisu željeli pregovarati, dok 09.lipnja kreću sa skupljanjem potpisa za referendum.

>> Od 9. lipnja referendum protiv izmjena ZOR-a

Pet dana kasnije premijerka ne odustaje, već zakon šalje saboru. 'Vlada mora raditi posao', rekla je premijerka tada. 24. lipnja Tomislav Kiš iz Povjerenstva za skupljanje potpisa objavio je da je skupljeno 720 078 potpisa i da će taj broj i dalje rasti. Premijerka je odgovorila:'Ni lipe nije planirano za održavanje bilo kakvih izbora.' Ali Vladi nije preostalo ništa drugo nego osigurati 170 milijuna kuna.

>> Sindikati predali Bebiću 813.016 potpisa građana

02. srpnja, nakon mjesec dana, Vlada i sindikati konačno su se našli za istim stolom, ali dogovora nije bilo. Potpisi nisu uvaženi kao da je referendum održan.  14. srpnja sindikati su potpise odnijeli u Sabor. U sljedećih mjesec i pol uslijedila je mikroskopska provjera svakog potpisa koja je stajala dva milijuna kuna.

>> 'Neka Vlada 813.016 potpisa prihvati kao održani referendum'

'Nijedna od ovih 224 knjige koje smo pregledali nije bila uvezana. Kod nekih smo našli nepravilnosti', rekao je ministar uprave Davorin Mlakar 2. rujna. 'Vjerojatno da je jedna osoba potpisala više birača, 6900 birača odnosno 0,85 posto', istog je dana izjavio ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko.

>> Mlakar ne da ostavku i žali se jer Vlada nije dobila pohvalu!

A onda je uslijedio obrat. Vlada 3. rujna povlači zakon iz saborske procedure. 'Ne želimo ništa lomiti preko koljena', idućeg je dana rekla premijerka. 'Ovaj cirkus kojega smo imali nekoliko mjeseci nije bio potreban', izjavio je Matijašević.

>> 'Povlačenjem ZOR-a Vlada priznala da imamo dovoljno potpisa'

U više navrata sindikati su nudili odustajanje od referenduma ako Vlada povuče zakon, danas im takav prijedlog ne pada na pamet. Odustat će samo pod uvjetom da dobiju jamstva od Sabora da zakoni o radu i mirovinskom osiguranju neće ići u proceduru bez njihove suglasnosti. Vlada na to odmahuje rukom. Trakavica ide dalje.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene