Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ne želi ništa potvrditi

Mlakar ne da ostavku i žali se jer Vlada nije dobila pohvalu!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar uprave ne želi otkriti koliko je potpisa nevažeće i priznaje da je to politička odluka.

Identitet svakog građanina koji je stavio svoj potpis na zahtjev za referendum, ipak je zaštićen, tvrdi ministar uprave Davorin Mlakar. On je na današnjoj konferenciji napomenuo da su zacrnili dio JMBG-a, pa na taj način nisu prekršili Zakon o zaštiti osobnih podataka, kada su podatke objavili na internetskim stranicama Vlade i Ministarstva uprave. Mlakar također tvrdi da više od 350 tisuća potpisa nije važeće, jer je toliko osoba zahtjev potpisalo izvan svog mjesta boravka.

Pročitajte i ovo Ilustracija TKO SE SVE RASPAO? Raspadi nakon izbora kompliciraju situaciju: Pogledajte kako sada izgleda jednadžba do 76 saborskih ruku Premijer Andrej Plenković iz minute u minutu Pregovori gotovi do petka? "Elektabilni Bojan" odgovorio Plenkoviću, HDZ raspalio po Raspudiću

Među potpisima osoba koje su podržale zahtjev za provedbu referenduma bilo je, kako tvrdi Mlakar, i 56 osoba koje su umrle prije nego je počeo postupak prikupljanja potpisa, dok je primjerice za 6O.967 osoba pogrešno upisan matični broj. Također je, kako je rekao, zahtjev potpisao i 171 stranac koji nema biračko pravo, 224 osobe lišene poslovne sposobnosti, te 81O osoba mlađih od 18 godina. No, i dalje ne želi potvrditi koliko je prikupljenih podataka valjano.

>> 'Formalističkim cjepidlačenjem pokušavaju spriječiti referendum'

>> 'Ako sumnja u potpise, hoće li vlada 'bez ulice' prepustiti vlast?'

Priznao je i da bi Sabor mogao ignorirati prigovore Ministarstva Uprave.

'Ako netko kaže da je 717 tisuća potpisa izraz volje i ne uvaži činjenicu da problematiziramo način prikupljanja potpisa ima na to pravo. Ovo će ionako biti politička odluka'', poručio je Mlakar.

Mlakar tvrdi da niti jedna od 229 knjige odnosno skripte koje su dobili, nije bila propisno uvezana, čime bi se spriječila mogućnost kasnije manipulacije i umetanja stranica birača naknadno pristiglih iz drugih krajeva, kako bi se promijenio ukupan broj potrebnih potpisa. No, postavilo se i logično pitanje zašto je Vlada uopće potrošila milijune na provjeravanje potpisa kad se na prvi pogled vidjelo da knjige nisu uvezene?

Za Mlakara nisu sporne te dodatne provjere, na koje je potrošen novac poreznih obveznika. Na to je samo rekao da Vladu nitko nije pohvalio što je provela tako opsežan posao koji je on odradio 'ponosno i do kraja'.

>> 'Potpisi za referendum na biračkom mjestu su Vladina besmislica'

Na novinarsko pitanje da li će podnijeti ostavku, ako do referenduma ipak dođe, Mlakar je odgovorio da je on 'samo obavio posao koji je sabor od vlade zatražio.'

>> Referendum upitan: Ispravno samo 330 tisuća potpisa?

Trebali li Vlada 356.358 potpisa proglasiti nevažećim?

  • Da
  • Ne

Ukupno glasova:

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene