Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zahtjev za raspisivanje referenduma

Sindikati predali Bebiću 813.016 potpisa građana

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski sindikalci donijeli su u Hrvatski sabor 35 kutija s ukupno 813.016 potpisa građana za zahtjev za raspisivanjem referenduma protiv vladina prijedloga izmjena Zakona o radu (ZOR).

Čelnike pet sindikalnih središnjica, koje su od 9. do 23. lipnja organizirane prikupljanje potpisa, primio je predsjednik Sabora Luka Bebić. Njemu će sindikalci predati potpise i zatražiti raspisivanje referenduma o izmjenama ZOR-a. Prije predaje potpisa, koordinator sindikalnih središnjica Ozren Matijašević izjavio je da su sindikati čekali završetak ljetne sjednice Sabora kako bi spriječili da referendum eventualno bude raspisan u kolovozu.

Pročitajte i ovo Negodovanje ispred Ministarstva znanosti i obrazovanja - 1 Prepucavanje Cirkus pred ministarstvom! Sindikati tvrde da Fuchs ne želi razgovarati, iz ministarstva pak dobacuju: "Možda da ih ministar unese?" Željko Stipić, sindikat Preporod Željko Stipić Sindikat pokreće potpisivanje peticije o koeficijentima: "Ostalo je jako malo vremena kako bi se stvari u postavile kako treba"

>> Kalmeta pozvao sindikate na još jedan razgovor

Dodao je kako su u akciji prikupljanja potpisa sudjelovale i političke stranke, od krajnje ljevice do krajnje desnice, što dokazuje da akcija nije ispolitizirana već se radi o borbi za opće dobro, a ta borba nema ni lijevi ni desni predznak. 'Mi u fokusu imamo isključivo ZOR i nećemo dopustiti da politika uprlja našu akciju', rekao je Matijašević. Potpredsjednik Sabora i predsjednik Odbora za Ustav, poslovnik i politički sustav Vladimir Šeks najavio je da će njegov Odbor sutra zatražiti od MUP-a i Ministarstva uprave da počnu provjeravati je li prikupljen potreban broj od 10 posto valjanih potpisa birača za raspisivanje referenduma.

Prvi referendum 19. svibnja 1991. godine

Nije želio odgovoriti hoće li se referendum provesti po odredbama starog ili novog Ustava ustvrdivši kako to pitanje 'nije sada na dnevnom redu', već će se otvoriti tek nakon što se utvrdi je li se za referendum izjasnio potreban broj birača. Predsjednik Sabora Luka Bebić istaknuo je da će se provesti zakonom i poslovnikom propisana procedura koja će završiti kada se odredi datum i raspiše održavanje referenduma. 'O tome će javnost biti obaviještena, sada to unaprijed ne možemo kazati', rekao je Bebić. Podsjetio je kako je to drugi slučaj održavanja referenduma u novijoj hrvatskoj povijesti, a prvi referendum, kada su građani odlučivali o neovisnosti Hrvatske, bio je održan 19. svibnja 1991. godine.

Ozren Matijašević naglasio je da su sindikati organizirali akciju prikupljanja potpisa jer se protive da se ZOR-om uređuje područje kolektivnih pregovora u dobroj vjeri, te ocijenio kako bi ta akcija bila nepotrebna da s druge strane nisu bili 'nekompetentni pregovarači'. Predajom kutija s potpisima, koji teže ukupno 190 kilograma, demantirali smo sve objede o 'izdaji hrvatskih građana' koji su nam dali svoje potpise rekao je Matijašević dodavši kako će sindikati nastaviti borbu za kvalitetan ZOR. V. d. predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel istaknuo je kako sindikalci očekuju da će se referendum provesti po novim ustavnim odredbama, koje više ne propisuju da je za pravovaljanost referenduma nužan izlazak natpolovične većine birača. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene