Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kriza u Vukovaru

Sabo: Oporbi je u interesu što gore, to bolje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vukovarski gradonačelnik Željko Sabo objasnio je da mu nije preostalo drugo nego povući prijedlog proračuna. Iz vladajuće koalicije poručuju da je Sabo zakasnio s prijedlogom proračuna pa bi njegovo današnje prihvaćanje bilo nezakonito.

Vukovarski gradonačelnik Željko Sabo povukao je danas s dnevnog reda svoj prijedlog proračuna jer mu, kako je objasnio novinarima, nije preostalo ništa drugo budući da nije bilo sluha za, kako je ocijenio, razvojni proračun Vukovara.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković i Peđa Grbin Rijeke pravde slavile u dvije HDZ nije pobijedio u samo dvije izborne jedinice, pogledajte u kojima je izgubio HDZ prozvao Peđu Grbina preko Facebooka Izbori su za tjedan dana HDZ prozvao Grbina: "Abdicirao je, a sada se hoće sučeljavati"

Vukovarsko Gradsko vijeće, pošto na današnjoj sjednici nije prihvatilo gradski proračun za 2014. godinu, sastat će se ponovno 30. prosinca te će ga u zadnjem roku pokušati prihvatiti, a ako to ne učine, donijeti tromjesečni privremeni proračun.

Vijećnici su danas trebali raspravljati i glasovati o gradskom proračunu za 2014., no rasprave i glasovanja nije bilo jer je vukovarski gradonačelnik Željko Sabo (SDP) kao predlagatelj proračuna povukao s dnevnog reda tu točku te ostale točke koje imaju veze s financiranjem iz proračuna za iduću godinu.

Politička kriza u Vukovaru: Sabo povukao prijedlog proračuna

'Pokušao sam vijećnicima predložiti razvojni proračun grada Vukovara, ali sluha za to nije bilo. U takvoj situaciji nije mi preostalo ništa drugo nego da povučem proračun', objasnio je Sabo razloge povlačenja s dnevnog reda točke o proračunu te napustio Gradsku vijećnicu, nakon čega su to učinili i vijećnici SDP-a. Napuštajući vijećnicu, Sabo je vladajućoj koaliciji poručio da će, kad već žele, prijevremene izbore i dobiti.

'Što gore, to bolje'

Kako je poslije rekao novinarima, većina u Gradskom vijeću odlučuje, 'a oni neće projekte, nastavak radova po gradu, pojačano stipendiranje studenata i svih drugih radnji. U interesu grada sam predložio proračun koji donosi projekte za razvoj Vukovara, oni ne prihvaćaju, njima je u interesu 'što gore, to bolje'', ocijenio je Sabo. Po riječima vijećnika Ivana Penave (HDZ), nisu HDZ i HSP dr. Ante Starčevića ti koji traže prijevremene izbore, nego gradonačelnik Željko Sabo i SDP.

'Pritisnut nizom optužnica i sumnji, gradonačelniku Sabi se očito žuri u prijevremene izbore jer je svjestan da vrijeme nije na njegovoj strani', ocijenio je Penava i dodao da je Odbor za financije i proračun Gradskog vijeća, koji se danas sastao, već pokrenuo proceduru za donošenje privremenog gradskog proračuna.

Vijećnik HSP-a dr. Ante Starčevića Igor Gavrić navodi kako je prijedlog proračuna gradonačelnika Sabe neprihvatljiv jer je, kako je ocijenio, 'prosrpski'. 'U svojem prijedlogu proračuna gradonačelnik je obilno novcem nagradio srpske sportske klubove i kulturno-umjetnička društva, a izdvajanja za udruge iz Domovinskog rata ostala su na ovogodišnjoj razini', rekao je Gavrić.

Također je rekao kako vladajuća koalicija u vukovarskome Gradskom vijeću, koju čine HDZ i HSP dr. Ante Starčevića i bivši SDP-ovac, sada nezavisni vijećnik Željko Pinjuh, koji je i predsjednik tog vijeća, ne bi mogla prihvatiti gradonačelnikov prijedlog proračuna i zato što bi time prekršila zakon s obzirom na to da je gradonačelnik bio dužan podnijeti prijedlog proračuna do 15. studenoga, što nije učinio.

Po službenoj proceduri, na sjednici Gradskog vijeća sazvanoj za 30. prosinca gradonačelnik Željko Sabo ponovno može podnijeti prijedlog proračuna za 2014., a trećina vijećnika i Odbor za financije i proračun GV-a može podnijeti prijedlog za privremeni tromjesečni proračun.

Ako se donese privremeni proračun, vukovarsko Gradsko vijeće ima rok od 90 dana da donese proračun za 2014. godinu, a ako u tom roku to ne učini, pokreće se njegovo raspuštanje te raspisivanje prijevremenih izbora za novo vijeće i gradonačelnika. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene