Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Zelena akcija medijima je poslala priopćenje u kojem navodi da se nada da je jučerašnji požar u termoelektrani Plomin dovoljno upozorenje da je zadnji čas da se napravi ozbiljan zaokret u energetskoj politici Hrvatske.


Zelena akcija reagirala je na požar u termoelektrani Plomin koji se dogodio jučer ujutro. Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

Vezani članci Vatrogasci, ilustracija Zapalio se automobil u Splitu, drugi usput stradao Požar u kuhinji Kad baš sve u kuhinji krene naopako: Snimala se pa izazvala čisti kaos

''Nakon jučerašnjeg velikog požara u termoelektrani (TE) Plomin, pojavile su se informacije da je zbog nastale štete upitno hoće li TE Plomin 1 više ikada biti u funkciji.

Zelena akcija traži da se odustane od bilo kakvih pokušaja ponovnog pokretanja rada Plomina 1, objavu svih podataka o onečišćenju nastalom kao posljedica požara te saniranje eventualne štete koju su građani/ke pretrpjeli/e.

Plomin 1 je u funkciji 47 godina i već je odavno trebao otići u dekomisiju. Prije nekoliko godina napravljena je određena modernizacija zbog čega je HEP dobio dozvolu za privremeni nastavak rada.

Međutim, nevjerojatno je da javnosti nije poznat točan datum do kada Plomin 1 ima dozvolu za rad, jer je u službenom dokumentu Ministarstva okoliša godina dekomisije cenzurirana.

Jučerašnji incident pokazuje da se s definitivnim zatvaranjem ove stare TE ne smije više čekati.

Jedina strategija za nadomjestak električne energije iz Plomina 1, koju su HEP i većina Vlada u posljednjih 10 godina imali, bila je izgradnja nove termoelektrane na uvozni ugljen Plomin C.

Zelena akcija i partnerske organizacije od početka su tvrdile kako su TE na ugljen tehnologija prošlosti i argumentirale da se Plomin C ne smije izgraditi zbog negativnih posljedica na okoliš i zdravlje građana/ki, klimatskih promjena te cijene električne energije za korisnike/ce.

Odgovorni za hrvatsku energetsku politiku tvrdoglavo su ignorirali racionalne argumente protiv Plomina C te u tom periodu nisu ulagali gotovo nikakav napor u projekte obnovljivih izvora energije. Zbog takvog nemara, izgubili smo previše godina u tranziciji prema niskougljičnom društvu i čistoj energiji.

Zelena akcija se nada da je jučerašnji incident dovoljno upozorenje kako je krajnji čas da se napravi ozbiljan zaokret u energetskoj politici Hrvatske, trajno zatvori Plomin 1 i žurno krene prema razvoju obnovljivih izvora energije i energetske učinkovitosti'', stoji u priopćenju.

 

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju