Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ministar financija pohvalio se kako će deficit sljedeće godine biti najmanji u posljednjih deset godina.


Ministar financija Zdravko Marić komentirao je najave pojedinih medija kako će Hrvatska plaćati mirovine vojnicima HVO-a.

Vezani članci Zdravko Marić Ministar Marić o rebalansu i proračunu: "Podrška partnera je tu, tema lockdowna uopće nije na stolu" Zdravko Marić Zdravko Marić: "Koliko god koronakriza bila duboka, iduće godine slijedi rast BDP-a"

"Povećanje proračuna Ministarstva obrane to sigurno ne uključuje. To nije predviđeno", kazao je Marić.

Kazao je kako se dijalog sa sindikatima nastavlja u ponedjeljak.

"Predviđena sredstva od 700 milijuna kuna mogu se osigurati za povećanje osnovice i mase plaća u 2017. godini. Vlada prepoznaje priliku da svojim službenicima poveća plaću u skladu s proračunskim prihodima", kazao je Marić i dodao kako se kroz određenu dinamiku dolazi do 6 posto povećanja koliko traže Sindikati državnih službenika.

Pojasnio je i planirani deficit proračuna.

"Deficit državnog proračuna za 2017. godinu planiran je u iznosu od 6,8 milijardi kuna što je 1,9 posto BDP-a. Ta brojka uključuje i saldo rezultata šest izvan proračunskih fondova i lokalne države. To je brojka koju objavljuje Eurostat i DZS. Kada to sve iskonsolidiramo, dolazimo do deficita od 5,6 milijarde kuna", kazao je Marić.

Istaknuo je kako je to najmanji deficit u posljednjih 10 godina.

Na pitanje kako riješiti problem duga u zdravstvu, Marić je odgovorio kako sustav nije fiskalno održiv.

"Neminovno je da se sa tim sektorom pozabavimo kako bi on bio održiv", rekao je Marić.