Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Novi predsjednik Hrvatskoga novinarskog društva (HND) u sljedećem četverogodišnjem mandatu je Zdenko Duka (Novi list).


Tako su odlučili danas članovi Izborne skupštine HND-a u Opatiji koji su mu u drugom krugu glasovanja dali glas više nego Nikoli Kristiću (HTV).

Vezani članci Zoran Milanović Milanović o ideji žica na granicama: "Na vanjske granice, uffff... ne sviđa mi se to" Slika nije dostupna 'Stanje hrvatskih medija na najnižim je granama'

Za predsjednika HND-a kandidirali su se još Ivan Zvonimir Čičak (Jutarnji list) i Saša Ljubičić (Slobodna Dalmacija). U prvom krugu glasovanja Čičak je dobio 9 glasova, Duka 40, Kristić 36, a Ljubičić 34 glasa, a udrugom krugu za Duku je glasovalo 58, a za Kristića 57 članova skupštine.

Duka je, zahvalivši na izboru, rekao da je predsjednik samo
inicijator, a da članovi moraju raditi zajedno, da će se boriti do
kraja te kako misli da ima snage i hrabrosti za to.

Na skupštini su prihvaćeni izvješće o izvršenju proračuna za 2007., nacrt proračuna za 2008. i izvješće o radu Upravnog odbora solidarnosti.

Prihvaćene su i izmjene Pravilnika o primanju u članstvo HND-a. Kandidat s VSS može podnijetu molbu za članstvo nakon jedne godine neprekinuta rada na novinarskim poslovima, a ako nema VSS, mora imati najmanje tri godine neprekinuta profesionalnog staža u novinarstvu.

Članovi skupštine zaključili su da je potrebno promijeniti aktualni kodeks časti HND-a, da treba smanjiti broj kršenja kodeksa časti, da glasilo HND-a "Novinar" treba nastaviti izlaziti, ali i unaprijediti te da vodstvo HND-a treba reagirati u svim slučajevima kad su ugrožena novinarska prava, bez obzira na to je li riječ o članovima Društva ili nije. U zaključcima koje je pročitao Neven Šantić (Novi list ) navedeno još da ustrojstvo HND-a treba mijenjati.

HND od Vlade traži i da Ministarstvo financija prestane registrirati novinare, što se, kako je rečeno, događa bez znanja HND-a i profesinalnih kriterija. Tako se novinarima, kojih je, tvrde 52, omogućuje da plaćaju doprinose i uživaju olaškice.

Skupština je poduprla prijedlog da se od policije zatraži oprema, koja je oduzeta novinaru Željku Peratoviću, kao i prijedlog da se podupre organizirana zaštita autorskih prava novinara i financijsko-pravna pomoć za novinare u posebnim situacijama.

U raspravi je, među ostalim, predloženo da se razmotri
profesionaliziranje dužnosti predsjednika HND-a te da se predsjednik HND-a odredi prema Haaškom sudu u slučajevima kada su, kako je rečeno, novinari grubo i prijeteći pozvani da svjedoče protiv svojih kolega.

Od danas bivši predsjednik HND-a Dragutin Lučić pri kraju skupštine ogorčeno je govorio o, kako je rekao, onima koji su danas o njemu govorili bez obraza i odgoja.

Lučić se potkraj skupštine ispričao zbog oštrine svog reagiranja, dodavši da svi, pa i novinari, kad govore o ljudima s kojima se ne slažu, trebaju biti posebno obzirni.

Novinarski skup nastavlja se sutra na Danu hrvatskoga novinarskog društva pod nazivom "Smjena vlasti, smjena u medijima".

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju