Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Zbog napuknuća jedne cijevi u pogonu Hladnjače jutros je istekla manja količina amonijaka, no zahvaljujući brzoj intervenciji brodskih vatrogasaca, prema prvim izvješćima s terena, nema opasnosti ni za djelatnike Hladnjače, ni za građane koji stanuju u blizini.


Čim su primili dojavu od ribiča da se u blizini Hladnjače osjeti
amonijak, na teren su izišli pripadnici Javne vatrogasne postrojbe Slavonski Brod.

Vezani članci Rafinerija nafte Brod - 1 Opet zagađen zrak u Slavonskom Brodu: ''Ne osjećamo se baš ugodno, imamo malu bebu...'' Slavonski Brod Izuzetno loša kvaliteta zraka u Slavonskom Brodu: "Brođani, izgleda da idemo do potpune katastrofe!"

"Napukla je cijev na cjevovodu koji amonijak iz spremnika dovodi u komore pa je došlo do istjecanja plina u jednu halu. Odmah smo zatvorili ventile i spriječili daljnje istjecanje", kaže zapovjednik postrojbe Ivan Vuleta. Iako u spremnicima Hladnjače ima 40 tona amonijaka, zahvaljujući brzoj intervenciji, istekla je tek manja količina, a koliko je amonijaka uistinu iscurilo i zašto je cijev napukla utvrdit će policijski očevid.

Osim vatrogasaca, na teren su izišle i mjerodavne inspekcijske
službe, a obaviješteni su i članovi županijskog eko-stožera koji je u pripravnosti i pratit će razvoj situacije.

"Zaključili smo kako prema prvim izvješćima opasnosti za radnike Hladnjače i za okolno stanovništvo nema. Očekujemo izvješća mjerodavnih inspekcija o eventualnim posljedicama kao i točnim količinama amonijaka koji je iscurio", kaže član stožera i pročelnik županijskog Upravnog odjela za graditeljstvo i zaštitu okoliša Miroslav Jarić.

U Upravi Hladnjače kažu da su odmah pristupili sanaciji napuknute cijevi. Članica Uprave Mirjana Tomakić dodaje kako niti u jednom trenutku nije došlo u pitanje da bi moglo isteći svih 40 tona amonijaka.

"Amonijak se nalazi u cjevovodima i svaka komora je odvojena tako da ne može isteći svih 40 tona. Samo ona količina koja se nalazi u cjevovodima je potencijalna opasnost dok se ne zatvore ventili. Cjevovodi nisu u lošem stanju i oni se kao i posude kontroliraju i zamjenjuju. Dežurni ljudi su tu, a mi imamo program za sanaciju i djelovanje u ekscesnim situacijama", kaže Tomakić.