S izvršenjem rokova koje nam je Europska unija dala za zbrinjavanje smeća, uvelike se kasni. Hrvatskoj prijete golemi penali, a plan gospodarenja otpadom tek završava s javnom raspravom. Sve je stalo jer se ministru Dobroviću nije svidio plan koji mu je ostavio bivši ministar Zmajlović, a od svog radikalnog zaokreta odustao je pod pritiskom HDZ-a.


Mještanima u blizini splitskog Karepovca vjetar će do daljnjeg nositi neugodne mirise smeća.

Vezani članci Kontejner pun odbačenog kruha kojemu je istekao rok trajanja 01 Bacili veliku količinu zapakiranog kruha u kontejner: ''Mogli su ga prije isteka trajanja dati u socijalnu samoposlugu ili pučku kuhinju'' Saborski zastupnici idu na deponij - 2 Cijelo se desetljeće guše u smradu opasnog otpada: „Užasno, vi ne možete biti vani, navečer je to kiselina“

„Kod juga ja sam kolateralna žrtva smeća koje dolazi sa jugom“, kaže Frane Bućan.

I da vjetar drugačije puše - za zatvaranje Karepovca treba izgraditi centar za gospodarenje otpadom. Ali to je stopirao ministar Dobrović.

„Izgubili smo godinu dana, svi pripremljeni projekti u vrijednosti od 2 milijarde kuna za ovu godinu, bilo je potrebno samo ugovoriti radove, novac je osiguran, sve je to bačeno u vodu“, kazao je bivši ministar Mihael Zmajlović.

Dobroviću se nije svidio Zmajlovićev plan

Jer Dobroviću se nije svidio Zmajlovićev plan gospodarenja otpadom, a prošlom HDZ-u nije odgovarao Dobrovićev plan. Pa se tek sada, kada "gori pod nogama", pronašao kompromis.

„Radi se o 475 milijuna eura koje možemo dobiti iz fondova vezano uz izgradnju centara gospodarenja otpadom“, kaže HDZ-ovac Branko Bačić.

Javna rasprava o Planu gospodarenja otpadom traje još dva dana, u sabor još nije stigao - ali ocjena oporbe je tu.

„Ono što je poprilično šokantno je da je taj program izrađen poprilično zbrda-zdola“, rekla je Marija Puh, saborska zastupnica HNS-a.

Ministar Dobrović šuti. Brani ga Nikola Grmoja.

„To je plan koji uvažava cirkularnu ekonomiju, koji se brine o kružnom gospodarenju otpadom, koji ne pogoduje otpadnoj mafiji, i velikim centrima za gospodarenje otpadom“, kaže Nikola Grmoja.

Građani će biti obvezni odvajati otpad

Zmajlović tvrdi da Mostov plan ide u korist Milana Bandića.

Za njega je u ovom prijedlogu plana osigurano 100 milijuna kuna nenamjeskih sredstava za takozvano interventno rješavanje pitanja gospodarenja otpada u Zagrebu dok za sustavno rješenje opet neće biti novaca.

Kada se plan usvoji, građani će biti obvezni odvajati otpad.

U novom planu ministar je postavio ciljeve i iznad onih koje traži Europska unija. A s druge strane samo komunalni otpad koji bismo u iduće tri godine trebali svesti na 50% tek je na 18.

Kazne su milijarde kuna, no ministra Dobrovića zasad za to nije briga.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr