Baš kao što se i očekivalo, strože kazne u prometu smanjile su broj poginulih na cestama. U jedanaest mjeseci prošle godine, poginulo je 38 osoba manje nego u prvih 11 mjeseci 2018. Izgleda da Hrvati ozbiljno shvate mjere zabrane tek kad ih se pošteno udari po džepu.

Galerija


Sa šibenskom policijom bili smo u lovu na prekršitelje. One koji su nagazili na papučicu gasa, policija detektira i prije zaustavljanja. Kolege na nadvožnjaku javljaju da je netko prekoračio brzinu.

Vezani članci Prometne nezgode - 28 Ove prometne nezgode prave su zagonetke, možete li dokučiti tko tu koga? Snježna oluja u Nizozemskoj stvara probleme 01 ''Darcy'' luduje u Nizozemskoj, a u Njemačkoj zbog snijega dosad zabilježene 222 prometne nesreće

Ulovili su vozača koji je vozio 40 kilometara više od dopuštene brzine. U prijevodu, zaradio je kaznu od dvije tisuće kuna, odnosno 1000 kuna ako se plati na licu mjesta. Vozač je kaznu platio odmah, kao i vozač zaustavljen nekoliko minuta poslije.

"Ispisali smo mu kaznu za prekoračenje brzine. Pa prekoračio je za kaznu od 500 kuna, odnosno 250 jer je platio na licu mjesta", objasnio je Nikola Morović, prometni policajac iz PU Šibensko-kninske.

Prekršitelji pred kamere nisu htjeli. Neformalno nam se pravdaju. Kažu da su zapričali sa suvozačem, da imaju i prejake automobile. Pa jednostavno noga klizi.

No ima i onih koji na nogu i na gas paze. "Zašto bih prekoračio brzinu? 130 je sasvim dovoljno za voziti", misli Joško Radić iz Splita.

Da nema razloga za pretjerano tiskanje papučice, misli i Mateo iz Pazina. "Po propisima vozimo najprije zbog naše vlastite sigurnosti", rekao je Mateo Lukež.

Sigurnost na cesti, najvećim dijelom, narušava upravo brzina.

"Sve represivne akcije maksimalno ćemo usmjeravati na prekršaje nepropisne brzine", govori Renato Grguričin, voditelj Odjela za sigurnost prometa PU šibensko-kninske.

U tome im posljednjih mjeseci pomažu i kamere. Postavljene na 122 lokacije diljem zemlje. Kamera automobil snima na 100 metara, fotografira na 35. Zahvaljujući visokoj rezoluciji, može se vidjeti je li vozač pričao na mobitel i je li vezao sigurnosni pojas. A ministar kaže da otkako je prije pet mjeseci postrožen

Zakon o sigurnosti prometa na cestama, scena s najcrnjim scenarijem sve je manje. "Činjenica da je prošle godine 20 ljudi manje poginulo, da smo došli prvi puta ispod brojke od 300 poginulih u prometnim nesrećama", objasnio je ministar Davor Božinović.

A iako su za najteže prekršaje predviđene novčane kazne do 20 tisuća kuna, ali i kazna zatvora do 120 dana, prekršitelja ima.

Prema podacima MUP-a za u prošloj godini sankcionirano je 4196 počinitelja. 1412 ih je uhićeno. A za njih 1073 je predložena je kazna zatvora. Što se novčane kazne tiče, rekorder je i dalje vozač koji je zbog niza prekršaja, morao platiti čak 30.500 kuna kazne. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr