Nasipavanje toka rijeke Cetine stanovnike Glavica pokraj Sinja diglo je na noge, i to s pravom jer se Cetina nasipavala bez dozvole. Državni inspektorat protiv investitora podnio je optužni prijedlog.

Galerija


U Glavice kod Sinja, kraj iz kojeg korijene vuče i predsjednik Zoran Milanović, uvukao se nemir. Njihovo omiljeno kupalište na Cetini nasuto je velikom količinom kamenja. Tok rijeke promijenio je koncesionar otoka Despotuša kako bi olakšao pristup građevinskim strojevima. Time se, smatraju mještani, ozbiljno narušio prirodni sklad ove lokacije.

Vezani članci Radovi u Podgori More u Podgori odjednom je promijenilo boju: Iza naoko neobičnog fenomena kriju se teška mehanizacija i tone mljevenog kamena Kupanje u hladnoj Cetini (FOTO: printscreen/video čitatelja) Skočio u Cetinu na -4 stupnja: "Što hladnije, to bolje!"

''Reagiramo zato što vidimo sve što se radi oko nas, pa se bojimo da ne izgubimo i komad naše domaće ljepote ovdje u ovom kraju'', kaže Ante Poljak iz Glavica.

''Svi se ovdje kupamo, volimo, cijeli život smo odrasli tu, ima ribe. Živimo tu, živimo s Cetinom non stop i Cetina je naša i mi je ne damo'', poručuje Josip Vučić iz Mjesnog odbora Glavice.

''Uništen je riblji fond''

Upravo na uništenoj površini, upozoravaju, mrjestilište je pastrve. ''Pet stotina komada kad se mrijestilo. Otišla su jaja, otišlo je sve kad se nasipalo. Uništio se riblji fond za deset godina'', kažu.

Investitor na otoku otvara adrenalinski park, pa su zabrinuti da mu više neće moći pristupiti. ''Svima je nama drago da se nešto radi, ali neka se onda radi po zakonu, neka se radi kako treba, neka imaju sve dozvole i da sve bude uredno. A ne da netko radi kako je nekoga volja. Nitko ne kaže da danas-sutra neće osvanuti tabla da mi lokalni stanovnici ne možemo doći'', kazao je Josip Vučić.

Optužni prijedlog protiv investitora

Da mještani Glavica s pravom protestiraju potvrđeno nam je u Hrvatskim vodama. Zbog protupravnog korištenja vodnog dobra i nelegalnog nasipavanja investitora su prijavili Državnom inspektoratu. U konačnici, i tvrtka koja otok ima u petogodišnjoj koncesiji priznaje da nema potrebne dozvole. "Sanacija otoka djelomično se nije mogla dovršiti bez korištenja mehanizacije. U pitanju je privremena trasa od prirodnih materijala, kako bi se omogućio pristup tijekom sanacija, te će se ista nakon završetka čišćenja i ukloniti", stoji u odgovoru direktora tvrtke Pambi Tabak.

Uklanjanje im je, zbog sprječavanja pogoršanja vodnog režima, naložio i Državni inspektorat, a protiv investitora su podnijeli i optužni prijedlog.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr