Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Umirovljenici Vladi

'Zaustavite cijene dok je zamrznut rast mirovina'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Matica umirovljenika Hrvatske traži od Vlade da hitno zaustavi rast svih cijena koje su u njenoj nadležnosti sve dok je na snazi ‘krizni zakon’, ističući kako je neprihvatljivo da se daje suglasnost za povećanje cijena koje vitalno ugrožavaju standard već osiromašenih umirovljenika, a da rast mirovina ostaje zamrznut.

U današnjem priopćenju Matica navodi da ju je na takvo reagiranje potaklo najavljeno poskupljenje električne energije i grijanja kao i nedavno povećanje cijena plina. Po odredbama ‘kriznog zakona’, koji će trajati cijele ove godine, prvo usklađivanje rasta mirovina uslijedit će tek polovicom 2011. Ako se ne ukine Zakon o posebnom porezu na plaće, mirovine i ostale primitke, a dopusti lančani rast vitalnih cijena, stanje će u tom vremenu postati neizdrživo, a umirovljenici će još masovnije postajati socijalni slučajevi i sirotinja, kaže se u priopćenju.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković sasuo paljbu po svima Plenković: "Milanović više kao predsjednik ne postoji! On to jako dobro zna. Trebao bi podnijeti ostavku" Andrej Plenković sjednica Vlade Plenković se hvalio Rafaleima, najavio i što će biti iduća ulaganja u vojsku

>> Umirovljenici Vladi

Ionako preniskim mirovinama od kojih se i sada jedva preživljava, smanjuje se realna vrijednost, a stariji ljudi padaju u još teži i bezizlazniji položaj, kaže Matica i naglašava da cijene energije i grijanja izravno pogađaju sva domaćinstva, a posebno umirovljenike kao najugroženiju skupinu u hrvatskom društvu. Matica umirovljenika Hrvatske razumije da je gospodarska kriza, ali traži da se teret krize ravnomjernije rasporedi, jer su mirovine u prosjeku dva i pol puta manje od plaća, a to je odnos koji je na samom dnu Europe. Naši umirovljenici su svojim napornim radom i doprinosom, u vrijeme radnog vijeka, stvorili dovoljno novih vrijednosti na temelju kojih zaslužuju dostojanstveniji život u starosti s više poštovanja i uvažavanja, kaže se u priopćenju, koje je potpisao predsjednik Matice umirovljenika Hrvatske Josip Vincek. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene